Salicilna kiselina – vodič kroz salicilnu kiselinu i sve što treba da znate

[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]Salicilna kiselina jedan je od ključnih sastojaka u mnogim proizvodima za negu kože, posebno u kozmetičkim proizvodima za lice. Ova kiselina ima širok spektar upotrebe za kožu i može biti izuzetno efikasna u rešavanju različitih problema poput akni, masne kože i peruti.
U nastavku teksta, upoznaćemo vas sa salicilnom kiselinom, u kojim proizvodima se nalazi i kako funkcioniše, kao i kako je možete iskoristiti za postizanje zdrave i blistave kože lica i tela.[/vc_column_text][vc_separator color=“custom“ border_width=“2″ accent_color=“#919191″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]

Šta je salicilna kiselina?

[/vc_column_text][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]Salicilna kiselina pripada grupi BHA kiselina, a jedna od ključnih karakteristika ove kiseline je njena sposobnost da prodre duboko u pore kože.  Vrlo je moćna kada je u pitanju lečenje akni jer smiruje upalne procese, a s obzirom na to da dubinski prodire u pore i čisti ih, pojava novih akni i mitisera je smanjena jer sprečava da se nečistoće nakupljaju u njima.

Osim što deluje protiv akni, vrlo je efikasna i kada je lučenje sebuma u pitanju jer smanjuje njegovu proizvodnju, pa će je masnokošci, a i oni sa kombinovanom kožom obožavati![/vc_column_text][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]

Salicilna kiselina za lice – prednosti korišćenja salicilne kiseline

[/vc_column_text][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]Postoje mnoge prednosti korišćenja salicilne kiseline u proizvodima za negu kože. Prvo, ova kiselina efikasno čisti pore, uklanja višak sebuma i sprečava začepljenje pora, što je ključno za sprečavanje pojave akni. Takođe pomaže u smanjenju crvenila i upale povezanih sa aknama, čineći kožu glatkom i ujednačenom.

Salicilna kiselina takođe može biti korisna u tretiranju drugih kožnih problema.  Deluje kao keratolitik, što znači da pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i čišćenju pora. Dakle, ako imate problem masne kože ili proširene pore, salicilna kiselina može pomoći u smanjenju proizvodnje sebuma i sužavanju pora. Takođe je efikasna u tretiranju peruti, jer pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija sa temena.

Salicilna kiselina ima protivupalna svojstva koja pomažu u smirivanju upaljenih i crvenih područja kože. To je posebno korisno za osobe koje pate od akni ili drugih kožnih problema koji su praćeni upalom.

[/vc_column_text][vc_single_image image=“36583″ img_size=“full“ alignment=“center“ parallax_scroll=“no“ woodmart_inline=“no“][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]

Salicilna kiselina u kozmetičkim proizvodima

[/vc_column_text][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]Salicilna kiselina je ključni sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima namenjenim nezi kože lica.

Tonik za lice sa salicilnom kiselinom je odličan način da očistite pore i pripremite kožu za ostale proizvode za negu lica. Tonici sa ovim sastojkom mogu imati i dodatna antibakterijska svojstva, čime se smanjuje rizik od pojave novih akni i potkožnih bubuljica.

Serumi za lice sa salicilnom kiselinom su moćni proizvodi za negu kože koji mogu imati brojne prednosti za vaš ten. Oni pružaju ciljano delovanje, dubinski prodirući u kožu i pomažući u rešavanju različitih problema, posebno akni i masne kože.

Piling za lice sa ovim sastojkom je moćan proizvod za negu kože koji kombinuje blagi piling sa korisnim svojstvima salicilne kiseline. Posebno je formulisan da dubinski očisti pore, ukloni mrtve ćelije kože i poboljša teksturu kože. 

Salicilna kiselina je veoma čest sastojak krema za lice. Ove kreme su odličan izbor za svakodnevnu negu kože i mogu pomoći u smanjenju upale i umirenju kože lica. Kako bi se vlažnost kože održala u ravnoteži, preporučuje se kombinacija sa hidriratantnim proizvodima.

[/vc_column_text][vc_single_image image=“36585″ img_size=“full“ alignment=“center“ parallax_scroll=“no“ woodmart_inline=“no“][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]

Salicilna kiselina upotreba – kako koristiti proizvode sa salicilnom kiselinom?

[/vc_column_text][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]Pre nego što počnete koristiti proizvode sa salicilnom kiselinom, važno je da se informišete o pravilnoj upotrebi i doziranju. Većina proizvoda sadrži salicilnu kiselinu u koncentraciji od 0,5% do 2%. Za početak, preporučuje se upotreba proizvoda sa nižim koncentracijama kako biste videli kako vaša koža reaguje.

[/vc_column_text][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]

Kako uvesti salicilnu kiselinu u rutinu?

Pre svega, odgovorite na pitanja u nastavku da utvrdite da li vam je zaista neophodna.

  • Da li imam masnu ili kombinovanu kožu?
  • Da li je moja koža sklona aknama i mitiserima?
  • Da li imam zatvorene komedone?

Ako je vaš odgovor na makar jedno od ovih pitanja potvrdan, čestitamo – možete se slobodno uveriti u benefite koje ovaj sastojak pruža!

SMERNICE ZA KORIŠĆENJE

Svaki proizvod je priča za sebe ali ono što je zajedničko je sledeće:

  1. Ukoliko je u formi seruma, kreme, tonika (sve osim gela za umivanje), nanosite je na suvu kožu
  2. Ako se u vašoj rutini nalazi serum sa salicilnom kiselinom i npr. serum sa hijaluronskom kiselinom, nanesite prvo salicilnu kiselinu – ona se uvek nanosi prva.
  3. Ne kombinujte je sa drugim aktivnim sastojcima poput vitamina C, retinola, AHA kiselina, benzoil-peroksida… Može se kombinovati sa hijaluronskom kiselinom i niacinamidom.
  4. Ne preterujte sa korišćenjem. Dovoljno je da koristite salicilnu kiselinu do tri puta tokom nedelje.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]

Salicilna kiselina za telo – prednosti salicilne kiseline u nezi tela

[/vc_column_text][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]Salicilna kiselina je sastojak koji se najčešće povezuje sa negom kože lica, ali ima i mnoge koristi za negu tela.

Baš kao što salicilna kiselina može biti korisna za tretiranje akni na licu, isto važi i za akne na telu. Proizvodi poput gelova ili losiona sa salicilnom kiselinom mogu se primeniti na problematična područja, kao što su leđa, grudi ili ramena, kako bi se ublažila upala, smanjila crvenilo i sprečilo začepljenje pora.

Salicilna kiselina može pomoći u sprečavanju urastanja dlaka tako što skida površinski sloj kože i smanjuje zapaljenje. Kreme ili losioni sa salicilnom kiselinom mogu se primeniti na područja sklonija uraslim dlakama, kao što su bikini zona ili pazuh.

Salicilna kiselina se često koristi u tretiranju peruti. Njena keratolitička svojstva pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija, smanjujući perut i svrab. Proizvodi sa salicilnom kiselinom namenjeni za upotrebu na koži glave mogu biti efikasni u održavanju zdrave kože glave.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]

Jeste li se već uverili u benefite ovog moćnog sastojka?

[/vc_column_text][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]

Da li je ispunila vaša očekivanja?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]