Perut u kosi – zašto nastaje i kako se rešiti peruti?

Devojka prolazi rukom kroz kosu

Perut u kosi je uobičajeni problem kože glave koje uzrokuje ljuštenje kože na glavi i pogađa skoro pola odrasle svetske populacije. Ovo stanje nije zarazno, niti ozbiljno, ali može biti izazovno i teško za lečenje. Perut u kosi karakteriše suva koža koja se odvaja od vlasišta, koja ne samo da donosi estetski problem, već i ponekad svrab koji može biti prilično iritantan. 

U ovom blogu otkrićemo vam šta je perut i zašto nastaje, ali i kako se rešiti peruti, te sprečiti njen ponovni nastanak.

Šta je perut i kako je prepoznati?

Perut u kosi predstavlja hronično dermatološko stanje koje karakteriše eksfolijacija epidermalnih ljuspica sa kože glave. Ovo se manifestuje u dva osnovna oblikamasna perut, odnosno seboreični dermatitis, i suva perut. Seboreični dermatitis karakteriše formiranje masnih, žutih ljuspica na koži glave, koje se adhezijom lepe za površinu glave i kosu. Suprotno tome, suva perut rezultira formiranjem suvih, belih ljuspica na koži glave, koje se, pak, laganom deskvamacijom odvajaju od kože i padaju na površinu kose. Simptomi peruti uključuju svrab, crvenilo i promene u lipidnom balansu kože glave, odražavajući se kao ili seboreja ili dehidratacija kože. 

Kako izgleda perut i koji su njeni simptomi?

Perut može imati različite izglede i simptome, a njeni specifične karakteristikr često zavise od uzroka i vrste peruti. Evo nekoliko zajedničkih obeležja:

  1. Ljuspice na kosi: Očigledno obeležje peruti su beličaste ili žućkaste ljuspice koje se pojavljuju na kosi i ramenima. Kod suve peruti, ljuspice su sitne i suve, dok kod masne peruti, ljuspice mogu biti masnije i lepiti se za kosu.
  2. Svrab: Perut često prati svrab kože glave. Ovo može biti posledica iritacije izazvane brzim ljuštenjem ćelija kože i mikroinflamacijama.
  3. Crvenilo kože glave: Upalne reakcije mogu uzrokovati crvenilo kože glave, posebno u slučaju seboreičnog dermatitisa.
  4. Masna ili suva koža glave: U zavisnosti od tipa peruti, koža glave može biti sklona ili suvoći ili višku masnoće.
  5. Iritacija i nelagodnost: Perut može uzrokovati opštu iritaciju i nelagodnost na koži, što može dodatno doprineti osećaju nelagodnosti.

Bitno je napomenuti da, iako perut može biti dosadna i estetski neprivlačna, ona obično nije ozbiljan medicinski problem i može se kontrolisati odgovarajućim tretmanima i negom kose. Ako primetite da se simptomi peruti ne smanjuju ili postaju ozbiljniji, preporučljivo je posetiti dermatologa radi precizne dijagnoze i tretmana.

Brineta na vetru

Perut u kosi uzroci – zašto nastaje perut?

Perut u kosi se pojavljuje kada se regeneracija koža ubrzana, odnosnio kada je proces obnavljanja ćelija kože glave ubrzan. To znači da se ćelije kože ljušte brže nego što bi trebalo, stvarajući vidljive ljuspice koje viđamo kao perut. Baš kao i ćelije kože na ostatku našeg tela, one na našem skalpu se neprestano dele, množe i zamenjuju novim ćelijama. Mrtve ćelije se zatim odvajaju i obično se tu priča završava. Ali ako ćelije kože na vašem skalpu prebrzo se dele, tada ćete početi da vidite problem sa nagomilavanjem, ljuštenjem i na kraju potpunom peruti

Ovaj proces poznat je kao kožna proliferacija, a glavni uzročnik je mikroorganizam po imenu Malassezia globosa. On se kao “gost” na našem vlasištu hrani se prirodnim uljima koja proizvodi naša koža. Problem nastaje kad ova gljivica počne izazivati iritaciju na koži glave, izazivajući sitne upalne reakcije i svrab. To je kao neki mali pobunjenik na našem skalpu. Sve ovo zajedno često dovodi do pojave peruti i neugodnih simptoma.

Jedan od mogućih uzroka peuti je kontaktni dermatitis koji predstavlja iritaciju kože uzrokovanu alergenima ili iritansima, što dovodi do svraba, moguće bolnog osipa. A u slučaju peruti, ta reakcija je na skalpu. Ovo se obično dešava zbog proizvoda za negu kose ili farbi za kosu.

Ako hladan zimski vazduh isušuje vašu kožu, uključujući i vlasište, onda je suva koža možda uzrok peruti. Kada suva koža uzrokuje perut, ljuspice su obično manje i manje masne od ljuski koje izaziva seboroični dermatitis.

Nastanak peruti može biti rezultat različitih faktora, a njihova kombinacija često doprinosi pojavi ovog dermatološkog problema. Ovo su uobičajeni faktori koji mogu doprineti nastanku peruti:

  1. Genetska predispozicija: Genetika može igrati ključnu ulogu u osetljivosti kože glave. Mehanizam ove genetske predispozicije leži u nasleđivanju određenih gena koji utiču na sklonost ka brzom obnavljanju ćelija kože glave. Osobe s genetskom predispozicijom za perut često imaju osetljiviju kožu glave. Osim toga, genetska predispozicija može uticati i na druge faktore, poput proizvodnje sebuma, imunološkog odgovora kože i reakcije na određene mikroorganizme na koži koji je često povezan s peruti.
  2. Klimatski uslovi: Izloženost ekstremnim klimatskim uslovima, poput suvog vazduha ili hladnoće, može uticati na ravnotežu vlage na koži, doprinoseći suvoj koži i peruti.
  3. Fizički ili emocionalni stres: Stres može imati različite efekte na kožu, uključujući promene u lučenju sebuma i imunološkom odgovoru, što može doprineti pojavi peruti.
  4. Hormonske promene: Hormonske promene, kao što su one koje se javljaju tokom puberteta, trudnoće ili menopauze, mogu uticati na zdravlje kože glave i doprineti peruti. Muški polni hormoni, kao što je testosteron, stimulišu aktivnost lojnih žlezda. Više ulja znači povećanu šansu za inflamatornu reakciju i perut. Muškarci su češće pogođeni peruti nego žene. 
  5. Faktori načina života: Ishrana, konzumacija alkohola i pušenje mogu imati uticaj na opšte zdravlje kože, uključujući i kožu glave.
  6. Upotreba određenih proizvoda za kosu: Nepravilna upotreba ili prekomerna upotreba agresivnih šampona i proizvoda za stilizovanje kose može iritirati kožu glave i doprineti pojavi peruti.
  7. Nepravilna higijena: Nedovoljno ili prekomerno pranje kose može poremetiti ravnotežu kože glave i doprineti peruti.
  8. Masna koža: Ako imate prirodno masnu kožu, postoji povećan rizik od seboroičnog dermatitisa.   

Važno je napomenuti da ovi faktori često međusobno deluju, i rešavanje peruti obično zahteva holistički pristup koji uključuje pravilnu negu kose, upotrebu odgovarajućih proizvoda i, u nekim slučajevima, konsultaciju s dermatologom radi precizne dijagnoze i tretmana.

Devojka crne kose okrenuta leđima

Perutanje kože glave – vrste peruti u kosi

Postoji nekoliko vrsta peruti, od kojih svaka ima jedinstven uzrok. Neki tipovi se mogu lako lečiti promenama u rutini nege kose ili kućnim lekovima protiv peruti. Druge vrste peruti mogu zahtevati lekove na recept. Hajde da bliže pogledamo dve osnovne vrste peruti i osnovne uzroke svake od njih.

Suva perut u kosi

Suva perut predstavlja jedan od čestih dermatoloških problema kože glave, karakterisanu suvim, belim ili sivim ljuskama koje se odvajaju od površine kože glave i padaju na kosu i ramena. Ovaj fenomen proizlazi iz ubrzanog procesa obnavljanja ćelija kože glave, pri čemu se stare ćelije ne ljušte adekvatno, već formiraju sitne ljuspice.

Mehanizam suve peruti povezan je s nedovoljnom hidratacijom kože glave, što može biti uzrokovano različitim faktorima. Suva klima, često izazvana unutrašnjim grejanjem ili ekstremnim vremenskim uslovima, može doprineti isušivanju kože glave. Upotreba agresivnih šampona i proizvoda za kosu takođe može oštetiti prirodne lipide na koži, smanjujući njenu sposobnost zadržavanja vlažnosti.

Pored toga, genetski faktori igraju ulogu u sklonosti pojedinaca prema suvoj koži i peruti. Osobe koje imaju predispoziciju za suvu kožu često su podložnije ovom dermatološkom problemu. Hormonske promene, poput onih tokom puberteta ili menopauze, takođe mogu uticati na ravnotežu vlage u koži.

Simptomi suve peruti obično uključuju svrab, suve i ljuskave izrasline na koži glave, a ponekad i crvenilo. Kontrola suve peruti obično uključuje upotrebu hidratantnih šampona i tretmana, izbegavanje agresivnih hemijskih sastojaka u proizvodima za kosu, redovno češljanje kako bi se uklonile mrtve ćelije i održavanje zdrave, hidrirane kože glave.

U nekim slučajevima, kada su simptomi suve peruti izraženi ili se ne smanjuju upotrebom kozmetičkih proizvoda, preporučuje se konsultacija s dermatologom radi precizne dijagnoze i individualnog tretmana.

Masna perut u kosi

Masna perut, poznata i kao seboreični dermatitis, predstavlja dermatološko stanje koje karakteriše prekomerna proizvodnja sebuma, što rezultira stvaranjem masnih, žutih ljuskica na koži glave. Ova vrsta peruti često je povezana s prisustvom gljivice Malassezia globosa, koja se hrani prirodnim lipidima na koži glave.

Mehanizam nastanka masne peruti započinje aktivacijom Malassezia globosa. Ova gljivica, koja je deo normalne flore kože, ubrzava razgradnju sebuma, proizvoda koji prirodno podmazuje kožu i kosu. Ovaj proces dovodi do pojave masnih, žutih ljuski koje se prilepljuju na kosu, često stvarajući neuredan izgled.

Pored očiglednih ljuskica, simptomi masne peruti uključuju svrab, crvenilo kože glave i osećaj masnoće. Ove manifestacije često su rezultat mikroinflamacija izazvanih prisustvom Malassezia globosa. Osim genetskih faktora, koji mogu povećati osetljivost na ovu vrstu peruti, uticaj stresnih situacija, hormonalne promene i nepravilna ishrana mogu dodatno doprineti njenom razvoju.

Lecenje masne peruti obično uključuje upotrebu specifičnih šampona sa aktivnim sastojcima poput ketokonazola, cinka piritiona ili selenijum sulfida. Ovi sastojci pomažu u kontroli rasta gljivica i smanjenju masnoće na koži. Važan deo lečenja je i pravilna higijena kose, izbegavanje agresivnih hemijskih proizvoda i, u nekim slučajevima, konsultacija s dermatologom kako bi se pronašao najefikasniji tretman za individualne potrebe.

Lek za perut u kosi – kako se rešiti peruti?

Rešavanje problema peruti zahteva doslednost i pristup koji odgovara specifičnim potrebama tvoje kože glave. Prava strategija zavisiće od starosti osobe i koliko je jaka perut. Za blagu perut bez specifičnog uzroka, različiti proizvodi bez recepta mogu pomoći u upravljanju perutanjem i svrabom. Ako su perut i svrab jaki i uporni, ili ako se simptomi pogoršaju, možda je dobra ideja da se obratite lekaru. Oni mogu identifikovati osnovni problem koji će rešiti na odgovarajućim tretmanom. 

Redovno češljanje može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože i sprečiti njihovo nakupljanje. Koristite četku s mekim vrhovima koje neće iritirati kožu. Nežnim pokretima uklonite labave ljuspice, a zatim operite određenim šamponom. Vodite računa da ne uklanjate ljuspice previše agresivno, jer to može dodatno pogoršati iritaciju i crvenilo. 

Prekomerna upotreba proizvoda za stilizovanje kose koji sadrže jake hemikalije može takođe iritirati kožu i pogoršati perut. Pokušajte koristiti blage proizvode i izbegavajte one koji sadrže alkohol. Ograničite upotrebu proizvoda kao što su boje za kosu, koje mogu iritirati vašu kožu ili ostaviti hemikalije na vlasištu koje mogu povećati rizik od razvoja peruti. Izbegavajte toplu vodu i umesto toga koristite mlaku vodu za pranje kose. 

Važno je naglasiti da rešavanje peruti može potrajati, i da doslednost u primeni odgovarajućih mera igra ključnu ulogu. Ako primetiš bilo kakve promene koje ne nestaju ili se pogoršavaju, konsultacija s stručnjakom je uvek preporučljiva.

Preparati protiv peruti 

Postoji niz preparata dostupnih na tržištu, kao što su šamponi za kosu koji su formulisani kako bi pomogli u kontroli i smanjenju peruti. Ključ je odabrati proizvode koji odgovaraju vašim specifičnim potrebama i tipu kose. Evo nekoliko sastojaka koji su često prisutni u preparatima protiv peruti:

Ketokonazol je antifungalni sastojak koji se često koristi za tretiranje gljivičnih infekcija, uključujući one koje zahvataju kožu, nokte i kosu. Kada je reč o primeni u tretmanu peruti, ketokonazol se često koristi u šamponima. On ima sposobnost da suzbija rast gljivica, uključujući gljivicu Malassezia globosa, koja je često povezana s peruti. Šamponi koji sadrže ketokonazol obično se preporučuju za redovnu upotrebu tokom određenog perioda kako bi se postigli optimalni rezultati u kontroli peruti. 

Selenijum sulfid je sastojak koji ima antimikrobna svojstva i pomaže u kontroli rasta gljivica, uključujući Malassezia globosa, koja je često povezana s peruti. Kada se koristi u šamponima, selenijum sulfid deluje tako što usporava brzinu obnavljanja ćelija kože glave i sprečava prekomernu proliferaciju ćelija koje dovode do stvaranja peruti. Takođe može smanjiti svrab i crvenilo kože glave koje često prate perut. Važno je pridržavati se uputstava za upotrebu proizvoda koji sadrže selenijum sulfid i izbegavati prekomernu upotrebu, kako bi se izbegle moguće iritacije. 

Salicilna kiselina je poznata po svojoj sposobnosti da delikatno eksfolira kožu, uklanjajući mrtve ćelije kože. Ovaj proces može pomoći u sprečavanju nakupljanja mrtvih ćelija kože na koži glave, smanjujući tako stvaranje peruti. Takođe, ima i antiupalna svojstva, što znači da može smanjiti crvenilo i iritaciju na koži glave. To je posebno korisno kod peruti koja često prati upalne procese.

Koliko često osoba treba da koristi medicinski šampon može donekle zavisiti od njenog tipa kose. Ako jedan šampon ne pomaže, pokušajte sa drugim. Određeni šampon može vremenom postati manje efikasan. Ako osećate da šampon gubi na efikasnosti možda ćete morati da pređete na drugi šampon sa drugim sastojkom. 

Osim šampona, postoji nekoliko drugih preparata i tretmana koje možeš koristiti u borbi protiv peruti i održavanju zdravlja kože glave. Hidratantne maske za kosu ili tretmani za kosu mogu pružiti dodatnu hidrataciju i negu kože glave. Ovi proizvodi često sadrže sastojke poput prirodnih ulja, proteina i vitamina koji poboljšavaju opštu kondiciju kose i vlasišta. 

Prirodna ulja poput kokosovog ulja, arganovog ulja ili ulja čajevca mogu se koristiti za hidrataciju kože glave. Ova ulja imaju antibakterijska svojstva i mogu pomoći u održavanju zdravlja kože. Proizvodi koji sadrže biljne ekstrakte poput aloje vere, kamilice ili lavande mogu imati umirujuće i protivupalno dejstvo, čineći ih korisnim u tretiranju peruti.

Regeneratori i balzami za kosu su neophodni za održavanje mekoće i lakšeg raščešljavanja. Oni pružaju dodatnu hidrataciju i olakšavaju oblikovanje kose. Kombinacija regeneratora s pravim šamponom može stvoriti harmoničnu rutinu nege kose. Odaberite regeneratore koji sadrže hranljive sastojke kako bi podržali zdravlje kose.

Četke za kosu imaju važnu ulogu u ravnomernom raspoređivanju prirodnih ulja duž dlake i stimulaciji kože glave. Ovo poboljšava cirkulaciju krvi, što može doprineti zdravlju vlasišta.

Uz pravilno korišćenje ovih proizvoda, možete napraviti sveobuhvatnu rutinu nege kose koja ne samo da rešava specifične probleme poput peruti, već i održava opšte zdravlje kose i kože glave.

Proizvod za kosu koji se istiskuje na prste

Kako se rešiti peruti na prirodan način?

Rešavanje peruti na prirodan način podrazumeva pristup koji uključuje prirodne sastojke i promene u svakodnevnoj nezi i ishrani. 

Ulje čajevca je eterično ulje koje sadrži jedinjenje zvano terpinen-4-ol, koje poseduje moćna antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju peruti suzbijanjem rasta gljivica i bakterija na koži glave. Primena ulja čajevca direktno na kožu glave može izazvati upalu ili osip, tako da se ulje čajevca za lečenje peruti primenjuje dodavanjem nekoliko kapi u šampon za kosu. 

Natrijum bikarbonat, koji mnogi ljudi znaju kao soda bikarbona, može pomoći u smanjenju peruti jer deluje kao piling koji može ukloniti višak ćelija kože i masnoće na koži glave. Soda bikarbona takođe poseduje antifungalna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv gljivica odgovornih za perut. Ima veoma visok pH nivo, što može oštetiti kožu glave ako se koristi prečesto. Upotreba previše sode bikarbone može ukloniti prirodna ulja sa kože glave, što može izazvati suvoću ili iritaciju, pa bi je trebalo koristiti umereno. 

Kokosovo ulje može pomoći u poboljšanju hidratacije, smanjenju iritacije i sprečavanju rasta gljivica na koži glave. Jedan od načina jeste da nanesete kokosovo ulje direktno na vlasište pre pranja kose ili da pronađete šampon koji sadrži kokosovo ulje. 

Jabukovo sirće je povezano sa raznim zdravstvenim prednostima i može se koristiti kao prirodni lek za perut. Veruje se da kiselost sirćeta pomaže u stimulisanju uklanjanja mrtvih ćelija kože glave. Za jabukovo sirće se takođe kaže da balansira pH vrednost kože, kako bi smanjio rast gljivica i tako se borio protiv peruti. Ako želite da probate da koristite jabukovo sirće, dodajte nekoliko kašika u svoj šampon ili ga kombinujte sa samo nekoliko kapi eteričnih ulja i poprskajte direktno na kosu.

Hrana možda nije osnovni uzrok peruti, ali može pogoršati simptome. Trenutno postoji jako malo istraživanja o tome kako i koliko hrana utiče na perut. Međutim, sve veći broj istraživanja sugeriše povezanost između ishrane i upalnih poremećaja kože, kao što je seboroični dermatitis. Voće i povrće sadrže mnoge esencijalne vitamine, minerale i antioksidante koji mogu pomoći u smanjenju upale. Modifikacije u ishrani mogu sprečiti gljivične infekcije kontrolisanjem rasta kvasca i poboljšanjem mikrobioma creva, što može pomoći u lečenju peruti. Neke namirnice koje biste možda želeli da ograničite su: rafinisani ugljeni hidrati, poput belog hleba, testenine i krekera crveno meso prerađena hrana pržene hrane slatke hrane i pića.

Iako stres ne može direktno uzrokovati poremećaje kože, može pogoršati ili pokrenuti postojeće. Mnoge različite vrste tehnika mogu vam pomoći da držite nivoe stresa pod kontrolom, kao što su meditacija, joga i duboko disanje.

Kako sprečiti pojavu peruti?

Sprečavanje pojave peruti zahteva redovnu i pravilnu negu kose i vlasišta. Ključno je da koristite odgovarajuće šampone prilagođene vašem tipu kose i vlasišta, izbegavate prečesto pranje kako bi se sačuvala prirodna hidratacija, i koristite blage proizvode bez agresivnih hemikalija. Balansirana ishrana bogata vitaminima, mineralima i omega-3 masnim kiselinama podržava zdravlje kože, dok izbegavanje stresa pomaže u očuvanju opšteg zdravlja kože glave. Pravilna nega i usvajanje zdravih navika ključni su u prevenciji peruti, ali ako se problemi pojave, konsultacija s dermatologom pruža personalizovana rešenja.

Perut i opadanje kose

Perut i opadanje kose mogu biti povezani, iako nisu uvek uzročno-posledično povezani. Evo nekoliko načina na koje perut može uticati na opadanje kose:

  • Upala i iritacija: Perut često prati upalne procese na koži glave koji mogu uticati na folikule dlake, ometajući normalan ciklus rasta kose i doprinoseći opadanju kose.
  • Uticaj na balans vlažnosti vlasišta: Suva perut može izazvati isušivanje kože glave, što može dovesti do lomljenja kose i opadanja. Sa druge strane, masna perut može uzrokovati začepljenje folikula dlake.
  • Gljivične infekcije: Gljivice poput Malassezia globosa, koje su često prisutne kod peruti, mogu izazvati iritaciju i oštećenje kože glave, što može uticati na zdravlje folikula dlake.
  • Kratki ciklus rasta kose: Ako je koža glave stalno iritirana usled peruti, to može skratiti ciklus rasta kose, što znači da kosa opada pre nego što bi normalno trebala.

Upravo zbog svega ovoga, važno je uspostaviti odgovarajuću negu kose i vlasišta. Ako problemi peruti i opadanja kose persistiraju ili se pogoršaju, konsultacija s dermatologom preporučuje se radi precizne dijagnoze i prilagođenog tretmana.