Urasla dlaka – šta je i kako sprečiti urastanje dlaka?

Urasla dlaka predstavlja dlačicu koja raste unutar kože umesto da izbije na površinu. Ovaj problem najčešće nastaje kada dlačica, umesto da raste ravno prema gore, krivuda ili se savija unazad, ulazeći ponovno u kožu. Ovo može izazvati crvenilo, otok, bol i eventualno formiranje bubuljica ili čvorića.

Ukoliko ste ikada iskusili neprijatnosti uzrokovane uraslim dlakama, znate koliko mogu biti iritantne. Ovaj tekst će vam pružiti sveobuhvatne informacije o uzrocima urastanja dlaka, metodama za rešavanje ovog problema i koracima koje možete preduzeti kako biste preventivno delovali. U nastavku otkrijte kako se osloboditi nelagodnosti uzrokovane uraslim dlakama, te saznajte koje su najefikasnije metode i sredstva za njihovo sprečavanje.

 

Šta je urastanje dlaka i gde se najčešće javljaju urasle dlake?

Urasla dlaka predstavlja situaciju u kojoj dlačica, umesto da izraste iz folikula i probije se na površinu kože, počinje rasti unutar kože ili samog folikula. Ovaj problem često nastaje nakon procesa depilacije, brijanja, epilacije ili drugih metoda uklanjanja dlačica koje mogu izazvati oštećenje folikula ili promeniti pravac rasta dlačice.

Najčešća područja gde se javljaju urasle dlake su ona koja se redovno tretiraju ili briju. Na primer, muškarci često iskuse urasle dlake na licu, posebno u predelu brade i vrata. Kod žena, često su zahvaćene područja nogu, pazduha i bikini zone. Osim toga, urasle dlake mogu se pojaviti i na drugim delovima tela, uključujući ruke, grudi ili leđa.

Proces urastanja može izazvati razne simptome, uključujući crvenilo, otok, bol i svrab. Ponekad se može formirati i mali čvorić ispod kože, poznat kao papula, ili gnojni čvorić, poznat kao pustula. U težim slučajevima, može se razviti i apsces.

Prevencija urastanja dlaka obično uključuje pažljivu pripremu kože pre depilacije, redovno eksfoliranje kako bi se uklonile mrtve ćelije kože, nošenje odeće koja ne iritira kožu, te izbegavanje preteranog brijanja ili depilacije.

Ako već imate urasle dlake, moguće je primeniti različite metode za njihovo sigurno uklanjanje, uključujući blago eksfoliranje i upotrebu antibakterijskih sredstava. U nekim slučajevima, kada je urasla dlaka duboko u koži ili prouzrokovala infekciju, može biti potrebna medicinska intervencija.

Zašto dolazi do urastanja dlaka?

Urasle dlake često nastaju kao posledica niza faktora povezanih sa procesima uklanjanja dlačica. Oštećenje folikula tokom brijanja, depilacije ili bilo kog drugog načina uklanjanja dlačica može narušiti normalan rast dlačica, usmeravajući ih unutar kože umesto prema površini. Genetska predispozicija takođe igra ulogu, dok su debljina i vrsta dlačica, kao i hormonske promene, važni faktori koji doprinose ovom problemu.

Struktura dlaka i pravac rasta igraju ulogu u njihovom urastanju. Veruje se da zakrivljeni folikul dlake, koji proizvodi čvrsto uvijene dlake, podstiče samu dlaku da ponovo uđe u kožu kada se ukloni i počne da raste. Brijanje stvara oštru ivicu na dlaci, što olakšava probijanje kože.

U većini slučajeva, urasla kosa će nestati sama od sebe u roku od 1-2 nedelje. Ali ako se to ne desi, mogli bi se pojaviti: infekcija (koja može izazvati stvaranje gnoja), ožiljci, bol ili svrab. Nije uobičajeno, ali ako se ne leče, urasle dlake mogu razviti stafilokoknu infekciju. Simptomi uključuju bubuljicu na folikulu urasle dlake, bol ili otok oko urasle dlake, groznicu ili opšti osećaj bolesti. Ako primetite ove znakove infekcije, obratite se svom lekaru.

Neki lekari veruju da urasle dlake takođe izazivaju pilonidalne ciste. Ovi džepovi dlake i ostataka kože obično se javljaju u dnu vaše repne kosti, između zadnjice. Mogu biti otečeni i bolni, a možda će vam trebati operacija da biste ih izlečili.

Epilator i urastanje dlaka

epilacija-laser-noge-uklanjanje-dlaka

Iako je upotreba epilatora efikasan način uklanjanja dlačica, može povećati rizik od urastanja dlaka. Epilatori su električni uređaji koji koriste spiralne opruge ili pincete za uklanjanje dlačica. Rade na principu sličnom depilaciji voskom jer zvlače dlake iz korena, iako mogu da čupaju nešto kraće dlačice nego depilacija voskom. Iako urasle dlake mogu biti uzrokovane bilo kojim oblikom uklanjanja dlaka, one su obično nešto češće kada koristite epilatore nego kod nekih drugih metoda.

Kod brijanja ili depilacije voskom dolazi do pilinga rožnatog sloja kože zajedno sa uklanjanjem dlačica. Epilatori uklanjaju dlačice iz korena bez pilinga rožnatog sloja, tako da kada dlačice počnu da rastu, postoji veća verovatnoća da će se zarobiti ispod površine kože, uvijati ispod i urasti.

Ključno je pravilno pripremiti kožu pre epilacije i redovno eksfolirati kako biste sprečili urastanje dlačica. Da biste izbegli urastanje dlačica tokom uklanjanja dlaka, uradite piling kože kako biste bili sigurni da su pore čiste od mrtve kože, omogućavajući dlačicama da lako prođu nakon što počn.

Urasle dlake od depilacije

Kada se dlake na silu uklone, kao kod depilacije voskom, ona izaziva stres na okolnoj koži. Mnogi ljudi nakon toga razviju blage izbočine i upale. Iako ovo obično nestaje za nekoliko dana, postoji mogućnost da izazovu urastanja dlaka. Kako ćete sprečiti urastanje dlaka nakon depilacije voskom zavisi od nekoliko faktora: mesta depilacije, kada ste se depilirali i osetljivosti vaše kože.

Kada korisitite trake za depilaciju trebalo bi da posvetite posebnu pažnju nezi tela nakon same depilacije. Odmah nakon depilacije stavite hladan oblog ili se istuširajte hladnim tušem da biste smanjili iritaciju i osetljivost, a izbegavajte tople kupke ili tuševe. Nosite široku odeću da biste izbegli trenje i iritaciju. Izbegavajte parfimisane proizvode, losione i kreme, koji mogu da iritiraju osetljivu kožu.

Osim toga probajte da izbegnete prekomernu aktivnost 24 sata nakon depilacije, jer bi znoj mogao iziritirati sveže depiliranu kožu. Možete koristiti blage gelove, kao što je aloe vera, kako biste umirili kožu po potrebi.

Hormonska neravnoteža

Na ciklus kose i strukturu folikula dlake u velikoj meri utiču različiti hormoni. Androgeni hormoni, kao što je testosteron, ljučni su faktori u terminalnom rastu dlaka. Hormonske promene, poput onih tokom trudnoće ili menopauze, mogu uticati na rast dlačica i strukturu kože, što povećava šanse za urastanje. Konsultacija s lekarom i održavanje hormonalne ravnoteže mogu pomoći u smanjenju ovog problema.

Nošenje uske odeće

Nošenje uske odeće može izazvati trenje i iritaciju kože, što dodatno povećava rizik od urastanja dlačica. Kada se koža neprestano trlja o usku odeću, to izaziva iritaciju i zapaljenje kože. Ovo ne samo da može biti otežavajuće, već može i podstaći rast novih uraslih urasla.

Ovo može biti naročito problematično kod nošenja aktivne odeće za trening. Izbor odeće koja je prijatna za kožu i redovno održavanje higijene mogu značajno doprineti smanjenju ovog problema i očuvanju zdravlja kože. Nosite aktivnu odeću samo za vaše treninge, a zatim je skinite.

Nemojte ostati u svojim znojnim helankama duže nego što je potrebno, čak i ako su udobne. Održavajte dobru higijenu i uverite se da je koža čista. Ne sedite u znoju predugo jer to može izazvati nakupljanje loših bakterija. Brisanje kože nakon treninga, posebno na područjima već postojećih izbočina, može pomoći u sprečavanju dalje infekcije kože.

Urasla dlaka simptomi – Kako prepoznati uraslu dlaku?

Simptomi urasle dlake mogu biti neugodni, ali prepoznavanje ovog problema je ključno za pravovremeno delovanje. Tipični simptomi uključuju crvenilo, otok, bol, svrab i pojavu malih čvorića ili pustula ispod kože.

Ako primetite ove znakove, verovatno imate uraslu dlaku. Urasle dlake se obično javljaju u oblastima gde se dlake često uklanjaju, kao što su lice, vrat, pazusi, noge i prepone. Obično prolaze same od sebe, ali može biti potrebno lečenje kako bi se smanjio rizik od mogućih komplikacija.

Inficirana urasla kosa može izazvati različite simptome koji ukazuju na upalu i prisustvo infekcije.

Simptomi mogu uključivati:

  • Pojavu „izbočina od brijača“
  • Bol u roku od jednog ili dva dana nakon brijanja, praćen pojavom papula i pustula
  • Povećano crvenilo u predelu oko urasle dlake
  • Otok koji izgleda natečen ili podignut
  • Svrab ili iritacije

Potražite medicinsku pomoć ako primetite ili sumnjate na bilo koji od ovih simptoma. Inficirana urasla kosa može potencijalno dovesti do komplikacija ako se ne leči.

Urasla dlaka lečenje

Lečenje urasle dlake obuhvata nekoliko koraka. Blago eksfoliranje zahvaćenog područja može pomoći otvaranju pore i oslobađanju urasle dlačice. Takođe, primena toplih obloga može ublažiti otok i bol. Važno je izbegavati cimanje ili stiskanje urasle dlake, kako biste sprečili dalje iritacije. Ako simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju, preporučuje se konsultacija sa dermatologom.

Najpraktičniji pristup za lečenje uraslih dlaka je da prestanete sa brijanjem, čupanjem ili depilacijom voskom i dozvolite dlačicama da prirodno izrastu dok koža potpuno ne zaraste.

Druge opcije tretmana za urasle dlake uključuju:

Retinol za lokalnu upotrebu: Dostupan u obliku losion ili mleka za telo za lokalnu upotrebu može da ubrza obnavljanje ćelija kože, pomažući u oslobađanju zarobljenih dlačica i smanjenju hiperpigmentacija.

Lokalni antibiotici: Dostupni u obliku masti ili kremova, antibiotici pomaže u lečenju kožnih infekcija ili sprečavanju infekcije na oštećenoj koži.

Glikolna kiselina: Dostupna u vidu losiona ili tonika, glikolna kiselina pomažu u omekšavanju zakrivljenih dlačica i eksfolijaciji kože.

Salicilna kiselina: Salicilna kiselina u losionima za negu kože vrši blagi piling, tako uklanja mrtve ćelije sa njene površine, omogućavajući dlakama da pravilno rastu.

Lasersko uklanjanje dlaka ili elektroliza: Ove tehnike uklanjanja dlaka mogu biti korisne u oblastima gde se urasle dlake ponavljaju ili su teške.

Kako sprečiti urasanje dlaka?

Prevencija urastanja dlaka ključna je za održavanje zdrave kože. Sprečavanje urastanja dlaka zahteva pažljivu negu kože i pravilno upravljanje procesom uklanjanja dlačica. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od urastanja dlaka:

Pravilno pripremite kožu: Pre nego što obavite brijanje, depilaciju ili epilaciju važno je da pravilno pripremite kožu. Topla kupka ili topla voda omekšava kožu i dlačice, čineći proces uklanjanja dlačica lakšim.

Koristite fizičke ili hemijske pilinge: Piling za telo je spas za one sa uraslim dlačicama. Pripremite kožu mlečnom, glikolnom ili salicilnom kiselinom pre procesa uklanjanja dlačica. Ove kiseline uklanjaju mrtve ćelije kože sa njene površine, smanjujući rizik od uraslih dlaka. Jednako su efikasne i kada se leče postojeće urasle dlake jer smanjuju upale i osvetljavaju hiperpigmentacije.

One zapravo rastvaraju veze između ćelija na površini kože kako bi sprečili da dlake budu zarobljene. Ovo se takođe može uraditi fizičkim pilingom. Fizički piling efikasno uklanja sloj mrtvih ćelija kože s površine, otvarajući pore i sprečavajući začepljenje folikula dlake.

Ovo smanjuje mogućnost da dlačica uraste unutar folikula. Osim toga, piling za telo podstiče regeneraciju kože, čime se održava zdrava i otporna koža koja je manje sklona iritacijama i problemima sa urastanjem dlačica.

Izbegavajte prečesto brijanje: Preterano često brijanje može iritirati kožu i povećati rizik od urastanja dlačica. Pokušajte napraviti pauzu između svakog tretmana uklanjanja dlačica.

Pravilna upotreba dezodoransa: Odaberite dezodorans koji ne iritira kožu. Ako primetite iritaciju ili crvenilo, promenite proizvod.

Održavajte kožu nakon uklanjanja dlačica: Hidratacija kože smanjuje iritaciju i jača njenu zaštitnu barijeru, naročito ako koristite tretman za piling koji može biti grub za vašu kožu i isušiti je.

Uradite lasersko uklanjanje dlaka: Ako problem urasle dlake i dalje postoji, razmislite o laserskom uklanjanju dlaka za trajnije rešenje.