Potkožne bubuljice – zašto nastaju i kako ukloniti potkožne bubuljice na licu?

devojka stavlja serum za lice

Potkožne bubuljice su neugodne i često bolne promene na koži koje mogu uzrokovati nelagodnost i narušiti samopouzdanje. Mnogi ljudi se suočavaju sa problemom potkožnih bubuljica na licu, leđima i drugim delovima tela. 

U ovom blogu istražićemo uzroke njihovog nastanka i pružiti vam korisne savete o tome kako se rešiti potkožnih bubuljica, smanjiti otok koji one mogu izazvati kao i da li iscediti potkožnu bubuljicu.

Potkožne bubuljice uzrok – zašto izlaze potkožne bubuljice?

Potkožne bubuljice mogu se javiti iz različitih razloga. Jedan od najčešćih uzroka je prekomerna proizvodnja sebuma, prirodne masnoće koju naša koža proizvodi. Ova masnoća može blokirati pore i stvoriti idealno okruženje za razmnožavanje bakterija, što rezultira upalnim procesom i stvaranjem potkožnih bubuljica.

Hormonalne promene, stres, loša ishrana i genetska predispozicija takođe mogu doprineti njihovom nastanku.

Hormonalne promene, posebno tokom puberteta, mogu povećati aktivnost lojnih žlezda i izazvati veću proizvodnju sebuma. To može dovesti do začepljenja pora i pojave potkožnih bubuljica. Kod žena, hormonske promene mogu se javiti tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze, što takođe može uticati na pojavu potkožnih bubuljica.

Stres je još jedan faktor koji može doprineti pojavi potkožnih bubuljica. Pod uticajem stresa, telo oslobađa veće količine hormona kao što je kortizol, koji može povećati aktivnost lojnih žlezda i izazvati začepljenje pora.

Loša ishrana može negativno uticati na zdravlje kože i doprineti pojavi bubuljica. Unos prekomernih količina masne i pržene hrane, šećera i brze hrane može izazvati povećanu proizvodnju sebuma i zapušenje pora. Takođe, mlečni proizvodi i hrana sa visokim glikemijskim indeksom mogu izazvati inflamaciju u organizmu i pogoršati stanje kože.

Genetska predispozicija takođe može igrati ulogu u pojavi potkožnih bubuljica. Ako imate članove porodice koji su imali problema sa potkožnim bubuljicama, postoji veća verovatnoća da ćete i vi biti skloni njihovom nastanku.

devojka u kupatilu se gleda u ogledalo

Koje vrste potkožnih bubuljica postoje?

Postoje različite vrste ovog tipa bubuljica koje se mogu pojaviti na koži. Potkožna bubuljica može se razlikovati po svojoj pojavi, uzroku i karakteristikama. U nastavku ćemo se bliže upoznati sa nekoliko najčešćih vrsta:

 • Cistične potkožne bubuljice – jedna od najtežih vrsta bubuljica koje se javljaju ispod kože. One se formiraju duboko u koži i karakteriše ih crvenilo, bolnost i prisustvo velike količine gnoja. Cistične bubuljice mogu biti veoma uporne i često zahtevaju specijalizovani tretman.
 • Papule – male, tvrde i izbočene potkožne bubuljice koje su crvene ili ružičaste boje. Obično se ne ispunjavaju gnojem i ne poseduju belu ili žutu tačku na vrhu. Papule mogu biti bolne na dodir i često se javljaju u grupama.
 • Nodule – slične cističnim bubuljicama, ali su obično manje. One se formiraju duboko u koži i mogu biti tvrde i bolne na dodir. Nodule su često uporne i mogu ostaviti ožiljke na koži nakon što prođu.
 • Miliumske bubuljice – male, beličaste potkožne izrasline koje se javljaju na koži. One se formiraju kada se keratin (prirodna supstanca kože) akumulira ispod površine kože, često na područjima kao što su obrazi, nos ili oko očiju. Miliumske bubuljice obično nisu bolne, ali mogu biti kozmetički neprivlačne.
 • Sebaceozne ciste ili epidermalne ciste – vrsta potkožnih izraslina koje se javljaju kada se lojne žlezde začepe i formiraju cistu ispod kože. Obično javljaju na licu, vratu, leđima ili genitalnom području. Ove potkožne bubuljice mogu se uvećati i postati vidljive kao ispupčene izbočine ispod kože.
 • Hormonalne potkožne bubuljice – nastaju usled hormonalnih promena, posebno tokom adolescencije ili kod žena tokom menstrualnog ciklusa. Ove bubuljice obično se javljaju na čelu, bradi i oko vilice. One su često uporne i mogu se pojaviti u većem broju.

Velike potkožne bubuljice

Velike potkožne bubuljice mogu biti izuzetno neugodne i uznemirujuće. Ove bubuljice su obično duboko ukopane ispod kože i mogu biti veće od standardnih potkožnih bubuljica. Njihov izgled i karakteristike mogu se razlikovati, ali su često crvene, bolne i ispunjene gnojem.

Velike potkožne bubuljice mogu se javiti na različitim delovima tela, uključujući lice, vrat, leđa, grudi ili druga područja koja su sklona aknama. Njihov uzrok može biti raznolik, ali često su povezane sa prekomernom proizvodnjom sebuma, začepljenim porama, bakterijskom infekcijom ili hormonalnim promenama.

Ove bubuljice su često uporne i mogu dugo trajati, što može uzrokovati frustraciju i smanjiti samopouzdanje. Stiskanje ili cedjenje ovih bubuljica može biti privlačno, ali to može pogoršati stanje i dovesti do infekcije ili ožiljaka na koži. Umesto toga, važno je primeniti odgovarajuće metode lečenja i negu kože kako biste ublažili simptome i podstakli brže zaceljivanje.

Sitne potkožne bubuljice

Sitne potkožne bubuljice su manje veličine u poređenju sa velikim potkožnim bubuljicama, ali mogu biti jednako frustrirajuće. Ove bubuljice se obično formiraju ispod površine kože i karakteriše ih blaga bolnost, crvenilo ili upala. Iako mogu biti manje primetne, sitne potkožne bubuljice mogu i dalje uzrokovati nelagodu i narušiti izgled kože.

Ove vrste bubuljica mogu se javiti na različitim delovima tela, uključujući lice, vrat, leđa, ramena i grudi. Njihov uzrok može biti povezan sa začepljenjem pora, prekomernom proizvodnjom sebuma, bakterijskom infekcijom ili hormonalnim promenama.

devojka sa kremom za lice

Potkožne bubuljice na licu – gde izlaze potkožne bubuljice?

Potkožne bubuljice na licu najčešće se javljaju na određenim područjima gde su lojne žlezde najaktivnije. To su često čelo, nos, brada i obrazi. Ovi delovi lica su skloni nakupljanju sebuma i začepljenju pora, što stvara povoljne uslove za nastanak potkožnih bubuljica.

Potkožne bubuljice na bradi

Potkožne bubuljice na bradi mogu biti izuzetno frustrirajuće i uticati na naše samopouzdanje. Ove uporne bubuljice formiraju se ispod površine kože i mogu biti crvene, bolne i upaljene. Brada je često područje gde se ove bubuljice javljaju, što može biti posebno izazovno jer su vidljive i teško ih je sakriti.

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti nastanku potkožnih bubuljica na bradi. Hormonalne promene, posebno tokom menstrualnog ciklusa kod žena, mogu povećati proizvodnju sebuma i izazvati začepljenje pora. Loša higijena kože takođe može doprineti nakupljanju prljavštine, sebuma i bakterija, stvarajući idealno okruženje za formiranje bubuljica.

Stres može imati negativan uticaj na kožu, izazivajući povećanu proizvodnju sebuma i pogoršanje upale na bradi. Takođe, ishrana bogata masnom i prerađenom hranom može doprineti hormonalnim promenama i izazvati pojavu ovih neugodnih bubuljica.

Potkožne bubuljice na čelu

Na čelu, potkožne bubuljice se mogu javiti u vidu velikih, bolnih kvržica ispod kože. Ove bubuljice mogu biti izuzetno upaljene i crvene. Pojavljuju se kao izbočine ispod kože, crvene ili roze boje, i mogu biti pojedinačne ili se javljati u grupama. Ove bubuljice mogu uticati na izgled i samopouzdanje, posebno kada se nalaze na vidljivom području.

Potkožne bubuljice na nosu

Potkožne bubuljice se često pojavljuju u području krila nosa i mogu biti izuzetno bolne na dodir. Nos je područje gde je koža posebno masna i sklona začepljenju pora, što često dovodi do pojave potkožnih bubuljica. Često su praćene crvenilom i otokom.

Potkožne bubuljice na vratu

Dok je lice često domaćin ovim nepoželjnim gostima, istina je da potkožne bubuljice možete dobiti bilo gde na telu, uključujući i vrat. Da, akne na vratu su veoma stvarna – i uobičajena – stvar. Ali nažalost, uzroci bubljica na vratu prevazilaze uobičajene uzroke kao što su hormoni i stres, a lečenje akni na nežnoj koži vrata može biti komplikovano ako ne znate šta radite. 

Najčešći uzrok su pore na vratu. Na isti način na koji nastaju akne na licu, bubuljice na vratu nastaju zbog začepljenja pora bakterijama, mrtvim ćelijama kože i prekomernom proizvodnjom sebuma. Kada se pore začepe, može doći do infekcija, zbog čega su akne crvene i upaljene. 

Potkožne bubuljice na leđima 

Potkožne bubuljice se ne javljaju samo na licu, već se mogu pojaviti i na drugim delovima tela, uključujući leđa. Potkožne bubuljice na leđima mogu biti posebno neprijatne, jer su ove oblasti često podložne znojenju i trenju.

Najčešći uzrok potkožnih bubuljica na leđima je povećana proizvodnja sebuma i začepljenje pora. Ovo može biti rezultat nošenja uske odeće koja sprečava kožu da diše ili dugotrajnog znojenja koje stvara povoljne uslove za razmnožavanje bakterija.

Da biste sprečili pojavu potkožnih bubuljica na leđima, preporučuje se nošenje prozračne i labave odeće koja omogućava koži da diše. Takođe je važno redovno tuširanje i koristiti blage proizvode za čišćenje kože kako biste održali pore čistim i smanjili rizik od začepljenja.

Ukoliko već imate potkožne bubuljice na leđima, možete preduzeti neke korake kako biste ih ublažili i ubrzali proces zarastanja. Prvo, izbegavajte pritisak ili trljanje područja sa bubuljicama, jer to može pogoršati upalu i izazvati iritaciju. Umesto toga, koristite blagi piling ili exfolijant kako biste nežno uklonili mrtve ćelije kože i sprečili začepljenje pora.

Takođe, obratite pažnju na svoju ishranu i unosite hranu bogatu antioksidansima i hranljivim materijama. Voće, povrće, orašasti plodovi, cela zrna i zdrave masti mogu poboljšati zdravlje kože i smanjiti upalu. Pijte dovoljno vode kako biste održali hidrataciju kože i poboljšali cirkulaciju.

Ako se potkožne bubuljice na leđima ne smanjuju ili se pogoršavaju, konsultujte dermatologa. Oni mogu preporučiti odgovarajući tretman, poput topikalnih krema ili gelova koji sadrže sastojke poput salicilne kiseline ili benzoil peroksida. U nekim slučajevima, dermatolog može preporučiti oralne lekove ili druge medicinske procedure za uklanjanje ovih bubuljica.

Potkožne bubuljice lečenje – kako se rešiti potkožnih bubuljica?

Lečenje potkožnih bubuljica može biti izazovno, ali postoje neki koraci koje možete preduzeti kako biste se rešili ovog problema. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći:

 1. Održavajte redovnu higijenu kože: Perite lice i zahvaćena područja kože blagim sredstvom za čišćenje koje neće isušiti kožu. Izbegavajte prekomerno trljanje ili stiskanje bubuljica, jer to može dovesti do iritacije i širenja bakterija.
 2. Koristite proizvode sa aktivnim sastojcima: Odaberite kreme, gelove ili losione koji sadrže sastojke poput salicilne kiseline, benzoil peroksida ili retinoida. Ovi sastojci mogu pomoći u otvaranju pora, smanjenju upale i sprečavanju nastanka novih bubuljica.
 3. Izbegavajte masnu i prženu hranu: Ishrana igra važnu ulogu u zdravlju kože. Izbegavajte prekomernu konzumaciju masne i pržene hrane, kao i šećera i brze hrane. Umesto toga, uvrstite u ishranu sveže voće, povrće, celovite žitarice i proteine ​​niskog sadržaja masti. Održavanje uravnotežene ishrane može pomoći u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja kože.
 4. Pijte dovoljno vode: Hidratacija je ključna za zdravlje kože. Pijte dovoljno vode svakodnevno kako biste održali hidrataciju kože i podstakli eliminaciju toksina.
 5. Smanjite stres: Stres može uticati na ravnotežu hormona i povećati proizvodnju sebuma, što može dovesti do pojave potkožnih bubuljica. Pronađite načine za smanjenje stresa, kao što su vežbanje, meditacija, joga ili hobiji koji vam pružaju relaksaciju.
 6. Ne dodirujte kožu prljavim rukama: Dodirivanje lica prljavim rukama može preneti bakterije i nečistoće na kožu, što može pogoršati stanje potkožnih bubuljica. Redovno perite ruke sapunom i vodom i izbegavajte dodirivanje lica osim kada je neophodno.
 7. Koristite prirodne lekove: Postoje neki prirodni lekovi koji se mogu koristiti za lečenje potkožnih bubuljica. Ulje čajevca, aloe vera gel, med i ekstrakt zelenog čaja su neki od prirodnih sastojaka koji imaju antibakterijska i protivupalna svojstva.

Važno je napomenuti da svako ima jedinstvenu kožu i ono što deluje za nekoga možda neće delovati isto za druge. Ako se problem potkožnih bubuljica ne rešava ili se pogoršava, najbolje je posetiti dermatologa koji će moći da pruži prilagođen tretman i savet.

Pravilno čišćenje lica

Pravilno čišćenje lica je ključno za održavanje zdrave kože, posebno kada se suočavate sa potkožnim bubuljicama. U tu svrhu, možete koristiti umivalice za lice koje su namenjene problematičnoj koži. Ove umivalice obično sadrže aktivne sastojke poput salicilne kiseline ili glikolne kiseline, koje pomažu u suzbijanju bakterija, smanjenju upale i čišćenju pora. 

Nakon umivanja, preporučuje se losion za lice koji je dizajniran za kožu sklonu ovom tipu bubuljica. Losioni sa antibakterijskim ili umirujućim svojstvima mogu da isuše i smanje potkožnu bubuljicu. 

Takođe, ne smemo zaboraviti na micelarnu vodu koja je odličan dodatak vašoj rutini čišćenja. Najbolja micelarna voda za ovakvu kožu bi trebala biti blaga i nekomedogena, kako ne bi dodatno iritirala kožu. Ona će delikatno ukloniti nečistoće, sebum i šminku sa kože, ostavljajući je svežom i čistom.

Preporučuje se odabrati micelarnu vodu koja je posebno formulirana za problematičnu kožu sklonoj potkožnim bubuljicama, sa dodatnim sastojcima poput cinka ili hijaluronske kiseline koji mogu pomoći u smirivanju upale i hidrataciji kože. Uključivanje micelarne vode u vašu rutinu čišćenja lica može biti korak ka postizanju čiste i zdrave kože bez potkožnih bubuljica.

devojka sa maskom za lice

Krema za potkožne bubuljice i ostali preparati za negu lica

Kada se suočavate sa bubuljicama, odabir odgovarajuće kreme za lice i odgovarajući preparati za negu lica i tela može biti ključan korak ka smanjenju upale i sprečavanju pojave novih bubuljica. 

Krema za lice koja je namenjena problematičnoj koži često sadrži sastojke kao što su salicilna kiselina, benzoil peroksid ili retinol, koji pomažu u čišćenju pora, suzbijanju bakterija i regulaciji lučenja sebuma. Ovi sastojci mogu pomoći u sušenju postojećih bubuljica i sprečavanju formiranja novih. Takođe, preparati za negu lica koji sadrže alfa hidroksi kiseline (AHA) ili beta hidroksi kiseline (BHA) mogu biti korisni u eksfolijaciji kože, uklanjanju mrtvih ćelija i sprečavanju začepljenja pora. 

Serumi za lice sa umirujućim ili antibakterijskim svojstvima takođe mogu biti korisni u tretiranju potkožnih bubuljica. Oni mogu pružiti ciljano dejstvo na problematična područja i pomoći u umanjenju upale.

Maske za lice, posebno one koje sadrže gline ili aktivni ugalj, mogu pomoći u dubinskom čišćenju pora, smanjenju viška sebuma i umirivanju kože. Redovna upotreba preparata za negu lica – krema, seruma i maski za lice koji su namenjeni problematičnoj koži sa potkožnim bubuljicama može značajno poboljšati stanje kože i doprineti smanjenju upale i sprečavanju novih izbijanja.

Antibiotik za potkožne bubuljice

Antibiotici su jedan od mogućih tretmana za potkožne bubuljice, posebno u slučajevima gde je upala izražena i kada su prisutne bakterijske infekcije. Ovi lekovi deluju tako što suzbijaju rast i razmnožavanje bakterija koje mogu doprineti nastanku i pogoršanju potkožnih bubuljica.

Kada se koriste antibiotici za lečenje potkožnih bubuljica, obično se primenjuju u obliku oralnih tableta ili kapsula. Ovi antibiotici imaju svojstvo da smanje bakterijsku populaciju na koži, smanje upalu i pomognu u suzbijanju ovih bubuljica.

Važno je napomenuti da se antibiotici za lečenje potkožnih bubuljica obično propisuju samo u težim slučajevima ili kada druge metode nisu dale zadovoljavajuće rezultate. Takođe, oni se obično koriste u kombinaciji sa drugim tretmanima kao deo sveobuhvatnog pristupa lečenju kože. 

Kod upotrebe antibiotika, važno je strogo pridržavati se uputstava lekara i propisanog režima doziranja. Prekomerna upotreba antibiotika može dovesti do rezistencije bakterija, što znači da antibiotici mogu postati manje efikasni u budućnosti. Takođe, neki antibiotici mogu imati neželjene efekte, poput osetljivosti na sunčevu svetlost, gastrointestinalnih smetnji ili gljivičnih infekcija.

Uvek se konsultujte sa dermatologom ili lekarom pre upotrebe antibiotika za lečenje potkožnih bubuljica. Oni će moći da procene vaše stanje kože, pruže vam tačnu dijagnozu i prepišu odgovarajući tretman koji će vam najbolje odgovarati. Pored antibiotika, postoje i mnoge druge opcije lečenja potkožnih bubuljica, kao što su lokalni tretmani, retinoidi, benzoil peroksid, hormonska terapija ili laserska terapija.

devojka u kupatilu za ogledalom

Potkožna bubuljica otok – kako smanjiti otok od potkožne bubuljice 

Potkožne bubuljice često prate otok i upala. Evo nekoliko načina kako možete smanjiti otok i ublažiti nelagodu:

 • Nanesite hladni oblog: Stavite ledene kocke u čistu tkaninu i držite na zahvaćenom području nekoliko minuta. Hladnoća će pomoći u sužavanju krvnih sudova i smanjenju otoka.
 • Koristite prirodne sastojke: Aloe vera gel, hamamelis voda i kamilica imaju umirujuća svojstva koja mogu pomoći u smanjenju otoka i upale. Nanesite nekoliko kapi odabranog prirodnog sastojka na pamučni jastučić i nanesite ga na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno.
 • Pridržavajte se zdravih navika života: Zdrav stil života može imati pozitivan uticaj na zdravlje kože i smanjenje otoka. Redovna fizička aktivnost, adekvatan san, izbegavanje pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola mogu pomoći u održavanju zdrave kože i smanjenju otoka.
 • Izbegavajte izlaganje sunčevim zracima: Sunčeva svetlost može izazvati iritaciju i pogoršati otok. Kada je moguće, koristite kreme za lice sa zaštitnim faktorom i izbegavajte direktno izlaganje suncu, posebno u periodima najjačeg sunca.
 • Pijte dovoljno vode: Adekvatna hidratacija je ključna za zdravlje kože. Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali hidrataciju i podstakli eliminaciju viška tečnosti.

Kako ukloniti potkožne bubuljice?

Potkožne bubuljice mogu biti neugodne, ali uz pravilnu negu i odgovarajuće tretmane, možete smanjiti njihovu pojavu i ublažiti otok. Važno je da budete strpljivi i dosledni u primeni saveta, a ako je potrebno, posetite dermatologa radi prilagođenog lečenja.

Potkožna bubuljica – da li i kako iscediti potkožne bubuljice?

Nemojte istiskivati potkožnu bubuljicu! 

Iako može biti primamljivo istisnuti potkožnu bubuljicu, to može samo pogoršati stanje. Prilikom istiskivanja, možete uneti bakterije dublje u kožu, izazvati upalu i ožiljke. Umesto toga, strpljivo sačekajte da potkožna bubuljica sazri i prirodno se otvori.