Ricinusovo ulje za kosu – za rast i negu kose

Ricinusovo ulje je višenamensko biljno ulje koje ljudi koriste hiljadama godina unazad, a danas je popularno kao tretman za rast i negu kose. Dokazano je da ricinusovo ulje oblaže dlaku, smanjuje oštećenja i pomaže joj da raste duže i jača.

Dok prosečan folikul ljudske dlake raste nešto više od jednog centimetra mesečno, neki tvrde da upotreba ricinusovog ulja jednom mesečno može podstaći rast tri do pet puta više od normalnog. 

U ovom blogu otkrićemo vam šta je ricinusovo ulje i njegove benefit, kao i kako se koristi ricinusovo ulje za rast kose.

Ricinusovo ulje i kosa – šta je ricinusovo ulje?

Ricinusovo ulje, takođe poznato kao Ricinus communis, je biljno ulje bogato hranljivim materijama dobijeno od ricinusovog pasulja. Iako potiče iz tropskih krajeva Afrike i Azije, danas se uzgaja širom sveta, najčešće u kozmetičke i medicinske svrhe. 

Ulje ricinusa je obično bistro ili bledo žuto osim ako nije dobijeno pečenjem ili ključanjem, poznato kao crno ricinusovo ulje. Sve do molekularnog nivoa, ovo ulje je dugolančana masna kiselina. 

Masne kiseline obezbeđuju esencijalne proteine i hranljive materije folikulima kose i sprečavaju upalu folikula dlake. Zbog ovog sadržaja masnih kiselina, ima gustu konzistenciju, ali nike komedogeno, zbog čega je malo verovatno da će začepiti pore. Pored toga, takođe je bogato antioksidansima i ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo što ga čini savršenim uljem za suvo vlasište i još suvlju kosu.

Ricinusovo ulje za kosu – koji su benefiti redovne upotrebe?

Jedan od ključnih benefita ricinusovog ulja je podsticanje rasta kose. Bogato omega-6 masnim kiselinama, vitaminom E i proteinskim jedinjenjima, ovo ulje hrani folikule kose, jača ih i smanjuje lomljenje vlasi. Redovna upotreba ricinusovog ulja može rezultirati bržim rastom kose i značajno poboljšanom teksturom.

Kako se 90% ricinusovog ulja sastoji od masne kiseline ricinoleinske kiseline, koja je poznata po tome što stimuliše receptor prostaglandina E2, upotreba ovog ulja dovodi do proširenja krvnih sudova glave. 

Kada se nanese na kožu glave, povećana dilatacija krvnih sudova povećava protok krvi bogate kiseonikom i hranljivim materijama do korena kose. Zbog hranljivih sastojaka u ricinusovom ulju, ono štiti folikul dlake od spoljnih ćelijskih i tkivnih napadača koji uništavaju zdravlje i vitalnost folikula dlake.

Redovna upotreba ricinusovog ulja za kosu može pružiti brojne benefite, poboljšavajući opšte zdravlje i izgled vaše kose. 

Evo nekoliko ključnih benefita koje možete očekivati:

  • Podsticanje rasta kose – Ulje ricinusa sadrži masne kiseline, vitamine i proteine koji hrane folikule kose. Redovna masaža skalpa ovim uljem poboljšava cirkulaciju krvi i podstiče rast zdrave kose.
  • Jačanje vlasi – Proteini u ricinusovom ulju pomažu u jačanju samih vlasi kose, smanjujući lomljenje i prevenciju pucanja krajeva.
  • Hidratacija kože glave – Ricinusovo ulje za kosu prodire duboko u kožu glave, pružajući hidrataciju i smanjujući suvoću. Ovo može pomoći u sprečavanju peruti i svraba.
  • Prevencija opadanja kose – Redovna upotreba ricinusovog ulja može smanjiti opadanje kose, delujući protiv faktora koji dovode do gubitka kose, poput suve kože glave i slabih folikula.
  • Poboljšanje teksture kose – Duboka hidratacija koju pruža može transformisati suvu i oštećenu kosu u glatku i svilenkastu.
  • Sprečavanje oštećenja – Ricinusovo ulje stvara zaštitni sloj na vlasi kose, pomažući u zaštiti od spoljnih faktora kao što su UV zračenje, zagađenje i hemijski tretmani.
  • Smanjenje peruti – Zahvaljujući svojim hidratantnim svojstvima, ricinusovo ulje može pomoći u smanjenju peruti i iritacija kože glave.
  • Prirodni sjaj – Redovna primena ovog ulja može poboljšati prirodni sjaj kose, čineći je blistavom i zdravom.
  • Mekša koža glave – Ricinusovo ulje za kosu ima umirujući efekat na kožu glave, čineći je mekom i smanjujući osećaj svraba.
  • Prirodna alternativa hemijskim tretmanima – Za one koji traže prirodnu alternativu hemijskim proizvodima, ovo ulje predstavlja siguran i efikasan način za negu kose.

Sve ove prednosti čine ricinusovo ulje za kosu izuzetno korisnim dodatkom u vašu rutinu nege kose, pružajući prirodno rešenje za postizanje zdrave, sjajne i snažne kose.

Ricinusovo ulje za rast kose

Ricinusovo ulje je postalo popularno ne samo kao sredstvo za opštu negu kose već i kao specifičan tretman za podsticanje rasta kose. Njegove prirodne osobine čine ga moćnim saveznikom u očuvanju zdravlja vlasišta i postizanju duže i jače kose. Bogato omega-6 masnim kiselinama, vitaminom E i proteinima, ovo ulje hrani folikule kose, poboljšava cirkulaciju krvi i podstiče rast zdrave kose.

Masaža skalpa ricinusovim uljem ne samo da pruža opuštanje, već i poboljšava cirkulaciju krvi u regiji. Bolja cirkulacija znači da folikuli dobijaju više hranljivih materija i kiseonika, što direktno doprinosi rastu kose. 

Proteini prisutni u ricinusovom ulju jačaju vlasi kose, smanjujući lomljenje i pucanje krajeva. Ovo je ključno za očuvanje dužine kose, jer smanjuje potrebu za čestim šišanjem i omogućava vlasima da narastu do željene dužine. 

Ricinusovo ulje protiv opadanja kose

Gubitak kose može biti izazov s kojim se suočavaju mnogi, ali ricinusovo ulje za kosu može biti dobar saveznik u borbi protiv ovog problema. Snažni proteini u ovom ulju jačaju vlasi kose, sprečavajući njihovo lomljenje i opadanje

Redovna upotreba ricinusovog ulja umanjuje faktore koji dovode do gubitka kose, vraćajući snagu i vitalnost kosi, a može pomoći u prevenciji opadanja kose usled različitih faktora, uključujući stres, lošu ishranu ili genetske predispozicije. 

Ukoliko je opadanje kose rezultat upala ili iritacija kože glave, ricinusovo ulje može pomoći u smanjenju ovih problema. 

Njegova antiinflamatorna svojstva umiruju kožu i stvaraju optimalne uslove za rast kose. Zbog svojih nutritivnih svojstava, ulje ricinusa može podsticati rast novih dlaka na mestima gde su folikuli bili neaktivni ili oslabljeni.

Evo kako ricinusovo ulje može podsticati rast novih dlaka:

  1. Proteini: Ricinusovo ulje sadrži proteine koji su esencijalni za izgradnju strukture kose. Proteini jačaju vlasi kose, čineći ih manje podložnim lomljenju i pucanju. Ovo je posebno važno za podršku novom rastu kose.
  2. Omega-6 masne kiseline: Ove masne kiseline igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože glave. Hidriraju kožu, održavajući optimalnu ravnotežu vlage. Zdrava koža glave pruža idealne uslove za rast novih dlaka.
  3. Vitamin E: Ovaj antioksidans pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u regiji kože glave. Bolja cirkulacija znači više kiseonika i hranljivih materija dostupnih folikulima kose, što podržava rast novih dlaka.
  4. Ricinoleinska kiselina: Ova jedinstvena kiselina prisutna u ricinusovom ulju ima protivupalna svojstva i može pomoći u održavanju zdrave kože glave. Smanjenje upala može stvoriti povoljne uslove za rast novih dlaka.
  5. Hidratacija i umirivanje: Ricinusovo ulje deluje kao prirodni ovlaživač, sprečavajući suvoću kože glave koja može usporiti rast kose. Takođe, umiruje iritacije i svrab, stvarajući povoljan ambijent za rast.

Kada se ova nutritivna svojstva kombinuju, ricinusovo ulje može pomoći u buđenju neaktivnih ili oslabljenih folikula, stimulišući ih da proizvode nove dlake. 

Ricinusovo ulje za perut

Perut može biti ne samo iritantna, već i indikator nezdravog stanja kože glave. Može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući suvu kožu glave, iritaciju, ili prisustvo gljivica. 

Ukoliko imate perut u kosi ricinusovo ulje, sa svojim hidratantnim, umirujućim i antimikrobnim svojstvima, može pomoći u rešavanju ovog problema. Antiinflamatorna svojstva ovog ulja pomažu u smanjenju iritacija kože glave, dok njegova hidratantna moć revitalizuje kožu i čini je zdravom. Izuzetno bogato masnim kiselinama koje duboko prodiru u kožu glave, pružajući hidrataciju

Suva koža glave često dovodi do peruti, pa ova hidratacija pomaže u održavanju optimalnog nivoa vlage. Ricinusovo ulje ima prirodna antimikrobna svojstva, što znači da može pomoći u kontroli rasta gljivica koje mogu izazvati perut. Redovna primena ricinusovog ulja može smanjiti prisustvo mikroorganizama na koži glave.

Važno je napomenuti da se rezultati mogu razlikovati od osobe do osobe, i da je redovna primena ključna za postizanje pozitivnih efekata. Uz strpljenje i doslednost, ricinusovo ulje može biti prirodna alternativa u borbi protiv peruti, ostavljajući vas sa zdravom i čistom kožom glave.

Ricinusovo ulje za kosu upotreba – kako se koriste ricinusovo ulje za kosu?

Svi tipovi kose mogu i treba da koriste ricinusovo ulje za dodatnu vlažnost i mekoću. Ali kako koristite ricinusovo ulje i koliko često ga koristite zavisiće od vašeg specifičnog tipa kose. S obzirom da je u pitanju ulje sve je u umerenosti i oprezu. 

Ricinusovo ulje se može koristiti kao tretman za zaštitu krajeva kose, ali isto tako i kao tretman pre šamponiranja. Da biste ga koristili kao intenzivan tretman, zagrejte ulje u dlanovima pre nego što ga prođete kroz koren kose, odaberite adekvatnu četku za kosu i iščetkajte prema vrhovima.

Ostavite da deluje najmanje 15 do 20 minuta, a zatim isperite kosu šamponom. Možete prethodno navlažiti kosu kako bi se ulje bolje upijalo. Imajte na umu da nekima može biti teško raditi sa ricinusovim uljem zbog njegove tendencije da se lepi. Osim toga mešanje kapi ricinusovog ulja u regenerator može biti dodatni tretman. 

Kako naneti ricinusovo ulje na kosu?

Upotreba ricinusovog ulja za kosu je prilično jednostavna, ali za postizanje najboljih rezultata, važno je pridržavati se određenih koraka. Evo nekoliko načina kako možete naneti ricinusovo ulje na kosu.

1. Masaža kože glave

Uzmite nekoliko kašika ricinusovog ulja, zavisno o dužini vaše kose i nanesite ulje na kožu glave, te nežno masirajte kružnim pokretima. Posvetite pažnju regijama gde primetite probleme poput suve kože, peruti ili opadanja kose. Ostavite ulje na koži glave najmanje dvadesetak minuta ili, još bolje, preko noći. Nakon toga, operite kosu šamponom kako biste uklonili ulje i nanesite balzam za kosu kako biste joj pružili dodatnu negu. Ovaj postupak možete ponavljati jednom do dva puta nedeljno.

2. Napravite masku za kosu

Jedan od načina za upotrebu ricinusvog ulja je prirodna maska za kosu koje se lako pravi u kućnim uslovima. Pomešajte ricinusovo ulje s drugim hranljivim sastojcima poput meda, kokosovog ulja ili jaja. Nanesite smesu na vlažnu kosu, fokusirajući se na krajeve i kožu glave. Ostavite masku da deluje 30-60 minuta i nakon toga je operite kosu šamponom kako biste uklonili masku.

3. Dodatak u proizvode za kosu

Najlakši način za upotrebu ricinusovog ulja je jednostavno dodavanje uobičajenim proizvodima koje već koristite za negu kose. Dodajte nekoliko kapi ricinusovog ulja u svoj redovan šampon, regenerator ili masku za kosu, te ih korisiti na uobičajen način. Ovaj metod omogućava da ricinusovo ulje bude ravnomerno raspoređeno tokom pranja kose. 

Ako primetite da vam je kosa nakon pranja suva, možete dodati malo balzama ili regeneratora kako biste dodatno hidrirali kosu.Prilagođavanje količine ricinusovog ulja zavisi od vaših potreba i tipa kose. Šamponi za kosu pomešani sa ricinusovim uljem mogu doprineti hidrataciji, jačanju i opštem zdravlju kose.

4. Serum za krajeve kose

Nanesite nekoliko kapi ricinusovog ulja na vrhove kose kako biste sprečili lomljenje i pucanje krajeva. Koristite kao tretman nakon što osušite kosu, a možete ga dodati u uobičajno ulje za kosu koje već koristite.

5. Noćna maska

Nanesite ricinusovo ulje na kosu pre spavanja, prekrijte je kapom za tuširanje i ostavite da deluje preko noći. Ujutru operite kosu šamponom i nastavite sa uobičajenom negom kose. 

Ricinusovo ulje i pantenol za kosu

Kombinacija ricinusovog ulja i pantenola predstavlja moćan tandem u nezi kose, pružajući hidrataciju, jačanje i oporavak. Poznat i kao provitamin B5, pantenol je poznat po svojim hidratantnim svojstvima. On privlači vlagu u dlake, čineći ih mekšim i hidriranim. Osim toga, doprinosi regeneraciji oštećenih ćelija kože glave. Pored hidratacije, pantenol takođe oporavlja oštećene folikule kose, podstičući rast novih dlaka.

Kako koristiti ovu kombinaciju:

  • Napravite masku za kosu: Pomešajte ricinusovo ulje sa pantenolom i nanesite kao masku na vlažnu kosu. Ostavite da deluje 30-60 minuta, a zatim operite šamponom.
  • Dodajte u šampon ili regenerator: Dodajte nekoliko kapi ricinusovog ulja i pantenola u svoje redovne proizvode za kosu kako biste poboljšali njihova hidratantna i obnavljajuća svojstva.Ova kombinacija pruža sveobuhvatan pristup nezi kose, donoseći dubinsku hidrataciju, jačanje i podršku rastu. 

Koliko često nanositi ricinusovo ulje na kosu?

Koliko često stavljati ricinusovo ulje na kosu zavisi od vašeg tipa kose. Generalno ne postoji standard koliko često treba da koristite ricinusovo ulje, ali je preporučljivo da ga primenjujete jednom ili dva puta nedeljno najmanje tri meseca, pošto je to uobičajen period koliko je potreban da biste treba videli rezultate primene.

Ako imate suvu ili oštećenu kosu, možete primenjivati ricinusovo ulje češće, na primer, jednom do dva puta nedeljno. Ovo će pružiti dodatnu hidrataciju i pomoći u obnavljanju oštećene kose. Ako je vaša kosa relativno zdrava, ali želite održavati njen sjaj i snagu, jednom nedeljno je dovoljno nanositi ricinusovo ulje. 

Kod masne kose je potreno primenjivati ređu upotrebu ricinusovog ulja, na primer, svake dve nedelje. Fokusirajte se na krajeve i izbegavajte nanošenje direktno na kožu glave kako biste izbegli dodatno opterećenje masnoćom. 

Noćne tretmane s ricinusovim uljem možete primenjivati jednom do dva puta nedeljno, ostavljajući ulje da deluje preko noći kako bi duboko prodrlo u kosu i kožu glave.

Ricinusovo ulje za kosu iskustva – kada očekivati prve rezultate?

Ricinusovo ulje za kosu može pružiti različite rezultate kod različitih ljudi, a vreme koje je potrebno da se primete promene može varirati. U većini slučajeva, prve promene koje možete primetiti su poboljšanje hidratacije kose, smanjenje lomljenja i povećanje sjaja. Ako ciljate na rast kose, očekujte da rezultati postanu vidljivi nakon nekoliko nedelja do nekoliko meseci redovne primene. Svaka osoba ima jedinstven odgovor na tretmane ricinusovim uljem. Kod nekih ljudi rezultati mogu postati primetni brže, dok drugi možda zahtevaju više vremena.