KOZMETIČKI AKTIVNI SASTOJCI: Koliko vremena treba proći pre nego što počneš da primećuješ rezultate na koži?

kozmeticki-sastojci-blog

Kupila si novi kozmetički preparat i sada se pitaš koliko vremena treba da prođe pre nego što počneš da primećuješ rezultate na koži🤔 Vrlo često pitanje ili još bolje frustracija je koliko je potrebno da kozmetički aktivni sastojci u okviru određenog proizvoda deluju? Da li je potrebno nedelju dana, mesec dana ili možda čak duže?

Aktivni sastojci su sastojci vaših proizvoda za negu kože koji zapravo daju rezultate🤩 Međutim, bez obzira koliko je neki aktivni sastojak moćan, ne možeš očekivati promene preko noći. Pre svega, tvoja koža je jedinstvena i potrebno joj je vreme da se prilagodi novom proizvodu. Ne postoji magičan sastojak ili rešenje koje će postići rezultate u rekordnom roku, potrebna je upornost i strpljenje.

Međutim, postoje neke procene o tome koliko vremena je potrebno da određeni aktivni sastojak pokaže da li deluje ili ne. U nastavku ti donosimo listu👇

  • Salicilna kiselina namenjena je masnoj koži sklonoj aknama i mitiserima i potrebno joj je nekoliko nedelja da bi pokazala desjstvo, najčešće je to 2-12 nedelja.
  • Glikolna kiselina se koristi za eksfolijaciju kože i borbu protiv hiperpigmentacija. Poboljšanje teksture i sjaj kože možete primetiti već nakon 1 nedelje, međutim, ako želite da izbledite hiperpigmentaciju ili umanjite fine bore, moraćete da sačekate do 10 nedelja.
  • Niacinamid se koristi za jačanje kožne barijere, ujednačavanje njene teksture i smanjenje tamnih mrlja. Prvi rezultati se mogu primetiti nakon 2-8 nedelje redovne upotrebe, dok je za izbeljivanje hiperpigmentacija potrebno 8-12 nedelja.
  • Retinol se koristi za borbu protiv bora i fine linije. Rezultati se mogu primetiti nakon 4-24 nedelja redovne upotrebe.
  • Hijaluronska kiselina se koristi za hidrataciju kože i poboljšanje njene elastičnosti. Hidratacija se može primetiti odmah nakon 30 minuta dok je za poboljšanje elastičnosti potrebno 6-8 nedelje.
  • Vitamin C je antioksidansse koristi za poboljšanje teksture kože i smanjenje tamnih mrlja. Rezultati se mogu primetiti nakon 6-12 nedelja redovne upotrebe.

Ako ne vidiš rezultate koje želiš od svojih proizvoda sa aktivnim sastojcima, nemoj odmah da odustaneš od njih. Postoji niz razloga zašto proizvod možda ne daje rezultate.To može biti posledica nepravilne primene proizvoda, nerealnih očekivanja, nedostatka zaštite od sunca, korišćenja pogrešnih proizvoda u istoj rutini. Problem bi čak mogla biti i jačina proizvoda – neki proizvodi jednostavno nisu dovoljno jaki da reše određene probleme sa kožom.

Za kraj, daj svakom proizvodu dovoljno vremena da učini svoju magiju✨