Bore – kako nastaju i kako smanjiti bore na licu?

Bore su normalan deo starenja našeg tela, jer koža tokom godina postaje tanja i manje elastična. Prve bore obično se pojavljuju na licu, i to u područjima gde se koža prirodno savija tokom mimike lica. 

Bore se takođe pojavljuju na delovima tela koji su najviše izloženi suncu, kao što su vrat, dekolte i ruke. Iako genetika uglavnom određuje strukturu i teksturu kože, izlaganje Suncu, zagađivači i pušenje su neki od glavnih uzroka koji doprinose njihovom nastanku. 

U nastavku ćemo vam otkriti kako nastaju bore i koje sve vrste postoje, kao i to kako ukloniti bore.

Šta su bore?

Bore su linije i nabori na koži, koji su prirodan deo procesa starenja. Spora regeneracija ćelija kože, stanjivanje slojeva kože i nedostatak proteina, kolagena i elastina uzrokuju stvaranje bora na našoj koži. 

Kako starimo, koža postaje tanja, suva i manje elastična, što znači da je manje sposobna da se zaštiti od oštećenja, a to dovodi do nastanka bora. 

Kako i zašto nastaju bore?

Postoji nekoliko faktora koji izazivaju duboke bore na licu i telu:

Starenje

Kako starimo, ćelije kože se regenerišu sporije, a srednji sloj kože – dermis – počinje da se tanji. Ovaj srednji sloj kože se sastoji od mreže elastinskih i kolagenih vlakana, proteina koji joj pružaju podršku i elastičnost. Kada ćelije našeg tela stare, njihova sposobnost da proizvode ove proteine slabi, te ova mreža vremenom labavi, pa se na površini kože formiraju linije i nabori. 

Koža takođe, starenjem gubi sposobnosti da zadrži vlagu, manje je efikasna u lučenju sebuma i sporije zarasta pa je pravilna nega lica ključna u borbi protiv bora.

Kontrakcije mišića lica

Bore na čelu, između obrva i oko očiju najčešće nastaju zbog malih kontrakcija mišića lica. Osmeh, mrštenje, žmurenje i drugi uobičajeni izrazi lica uzrokuju da bore postanu izraženije. Vremenom, ovi izrazi zajedno sa gravitacijom doprinose stvaranju bora.

Oštećenje od sunca

Preterano izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju sunca može dovesti do preranog starenja kože, poznatog i kao fotostarenje. Izlaganje UV svetlu razbija vlakna kolagena i dovodi do proizvodnje abnormalnog elastina

Kada ultraljubičasto svetlo ošteti tkivo kože, naše telo proizvodi enzim koji se zove metaloproteinaza. Ovaj enzim stvara i reformiše kolagen. Tokom procesa, međutim, neka zdrava kolagena vlakna dobijaju oštećenja, što dovodi do solarne elastoze – neorganizovanog formiranja vlakana. Bore se razvijaju kada se proces obnavljanja dešava iznova i iznova, svaki put manje efikasno.

Pušenje

Zdrava koža se stalno obnavlja, stari kolagen se razgrađuje i uklanja iz vašeg tela, što stvara prostor za novi kolagen. Istraživanja su pokazala da pušenje uzrokuje smanjenje proizvodnje novog kolagena.

Faktori životne sredine

Zagađivači iz našeg okruženja mogu izazvati razgradnju kolagena u našoj koži, ali i ući u naše pore. Najčešći zagađivači u našem okruženju koji izazivaju bore uključuju: prljavštinu, prašinu i dim iz vazduha, izduvnih gasova vozila i proizvodnih objekata.

Vrste bora – koje vrste bora na licu postoje?

Bore možemo podeliti prema načinu nastanka, kao i prema regiji lica i tela na kojoj se nalaze.

Osnovna podela – dinamičke i statične bore

Znamo da se bore pojavljuju kako starimo, ali nisu sve bore iste. Da bismo bolje ih bolje razumeli, korisno je podeliti bore u dve različite kategorije: statične i dinamičke.

Dinamičke bore su one koje nastaju ponavljanjem izraza lica poput mrštenja, osmeha i pokreta kao što je pijenje kroz slamku ili pušenje. Istraživanja pokazuju da dinamičke bore mogu nastati i tokom spavanja, pri čemu određeni položaj spavanja izaziva izobličenje lica, koje doprinosi pojavi starenja. 

Dinamične bore mogu se dodatno naglasiti genetikom, lošom ishranom ili redovnim pušenjem. Svaki put kada napravimo pokret lica, primećujemo da se pojavljuju linije, koje vrlo brzo izblede kada nam se crte lica vrate u neutralnu poziciju. 

Iako su ove bore su vidljive samo kada su mišići našeg lica kontrahovani, vremenom smanjena proizvodnja kolagena i nedostatak elastičnosti čine kožu manje sposobnom da se vrati. Na kraju, to dovodi do toga da dinamičke bore postaju trajne.

Statične bore se razlikuju od dinamičkih bora po tome što su trajne i mogu se videti kada lice miruje. Ove bore se mogu formirati usled fotostarenja, hronološkog starenja ili nezdravog načina života, a često su rezultat dinamičnih bora koje su se vremenom produbile.

Iako nam se možda ne sviđaju, statične bore su prirodni deo starenja jer koža proizvodi manje kolagena i vremenom postaje sve labavija i manje elastična, što ubrzava nastanak bora.

Bore na čelu – šta su i zašto nastaju?

Podizanje obrva, žmirkanje ili mrštenje – kad god pomarmo lice, mišići čela se skupljaju. Nakon godina čestih kontrakcija, u kombinaciji sa faktorima životne sredine i životnog stila, kao što su izlaganje sunčevoj svetlosti, pušenje i zagađenje, počinju da se formiraju linije i duboke bore na čelu. 

Bore na čelu su uzrokovane ponavljajućim pokretima frontalnog mišića i preuveličane su kod osoba sa većom mišićnom masom kao i onih koji su veoma ekspresivni. Ove bore se pojavčjuju u različito vreme za različite ljude. Ne postoji određena starost u kojoj se pojavljuju bore na čelu, svako je drugačiji i može formirati linije na čelu u različitim godinama.

Bore oko očiju – šta su i zašto nastaju?

Fine linije i bore oko očiju fizički su znaci starenja kože i neizbežni su simptomi procesa starenja. Bore oko očiju nastaju kada koža oko očiju postaje tanja i gubi elastičnost, što se može ubrzati čestim izlaganjem suncu, pušenjem, ponovljenim pokretima lica i određenim genetskim osobinama.

Primarni uzrok bora ispod očiju je smanjen nivo kolagena koji se nalazi u sloju dermisa kože koji se gubi tokom godina. Kolagen je protein koji je fundamentalan u podržavanju strukture lica i odgovoran je za održavanje mladosti kože, pri čemu njegovo smanjenje može uzrokovati depresiju kože oko očiju, stvarajući linije i bore koje vremenom postaju vidljivije.

Takođe, ponavljanje kontrakcije mišića ispod kože može izazvati dinamičke bore oko očiju. One se obično pojavljuju kada su mišići u upotrebi — na primer, kada se neko smeje. Vremenom, ove dinamičke bore mogu postati statične.

Koža je u ovom predelu posebno podložna procesu starenja jer je tanka i neophodna je posebna nega kože oko očiju kako bi se ovaj proces usporio.

bore oko očiju

Nazolabijalne bore – najčešći razlozi nastajanja nazolabijalnih bora i bora oko usana

Nazolabijalne bore su nabori na koži koji se protežu od obe strane korena nosa do uglova usana. Kada smo mlađi, ove bore se mogu pojavljivati samo kada se smejemo, a zatim nestaju kada se lice opusti. Tokom vremena, nazolabijalne bore mogu postati trajne, duboke bore koje se pojavljuju bez obzira da li se smejemo ili ne.

Starenje, oštećenja od sunca i pušenje su najveći krivci za produbljivanje nazolabijalnih bora. Sunčevi UV zraci i pušenje razgrađuju vlakna kolagena i elastina u našoj koži koja je održavaju glatkom i podržanom. Kako starimo, kumulativna oštećenja kože mogu učiniti nazolabijalne nabore istaknutijim.

Kako starimo, struktura naših jagodica se izravnava, a to može dovesti do opuštanja kože obraza ili spuštanja nadole. Dodajte tome gravitaciju kože i imate savršen recept za opuštenu kožu i nazolabijalne bore.

Značajno povećanje ili gubitak težine, takođe može doprineti nastanku nazolabijalnih bora. Gubitak težine može dovesti do opuštenije kože, posebno na licu i vratu, dok povećanje telesne težine može učiniti obraze punijim i naglasiti nazolabijalne bore. 

Bore na vratu, dekolteu i rukama

Naborane ruke, opuštena koža oko vrata i dekoltea su jedni od vidljivijih znakova starenja. Većina naših napora protiv starenja usmerena je na lice, ali je podjednako važno imati rutinu nege kože i za ostala tri ključna područja, a to vrat, dekolte i ruke.

Oštećenja vrata i dekoltea se otkrivaju kroz linije, duboke bore, staračke pege, opuštenu kožu, dok na rukama koža obično postaje naborana ili opuštena.

U kombinaciji sa prirodnim procesom starenja i ponovljenim izlaganjem suncu, naše svakodnevne aktivnosti mogu produbiti bore na vratu usled ponovljenih pokreta. Drugi faktori za bore na vratu koji se mogu lako otkloniti uključuju pušenje, loše držanje i položaje za spavanje.

Da bismo sprečili ili tretirali postojeće bore na vratu, važno je proširiti područje aplikacije preparata za negu kože lica protiv starenja do grudi. Ovo osigurava da koža vrata i dekoleta dobije odgovarajuću hidrataciju koja joj je potrebna za vraćanje debljine, kao i vitalne sastojke za regeneraciju ćelija kože.

Dekolte, odnosno koža ispod vrata, duž ramena i između grudi, jedno je od najuočljivijih mesta staračkih bora. To je zato što je koža koja se proteže od vrata do grudi izuzetno tanka, sa vrlo malo potkožnog masnog tkiva koje pokriva područje, manje lojnih žlezda i ograničenim melanocitima za zaštitu od UV zraka.

Zbog direktnog izlaganja sunčevim UV zracima, dekolte je izložen velikom riziku od opekotina od sunca, pa bi kreme sa SPF-om trebale biti obavezan deo rutine nege ovog područja.

Suština je sledeća: nega kože protiv bora ne završava se na licu. Negujte svoje ruke kao što biste svoje lice i na dobrom ste putu da pobedite čitav spektar primetnih znakova starenja. Zapamtite, SPF za lice je najbolji prijatelj vaše kože. Jednom kada ste stekli naviku da nosite kremu za sunčanje svaki dan i ponovo je nanosite svaka 2-3 sata, obezbedili ste prvu liniju odbrane svoje kože od bora.

roler za masažu lica sa različitim dodacima

Kako ukloniti bore na licu?

 Žene u borbi protiv bora koriste razne tehnike. Od korišćenja različitih preparata protiv bora, preko različitih tretmana pa sve do invazivnih intervencija.

Preparati protiv bora – kako treba da izgleda nega protiv bora?

Kada je u pitanju nega kože, preplavljeni smo kozmetičkim preparatima koji mnogo obećavaju. Na tržištu nam je dostupno toliko mnogo sastojaka i formulacija protiv starenja, pa se ponekad čini da je nega protiv bora veoma kompleksna, ali ne mora uvek biti tako.

Kao što smo već rekli, imajte na umu da ne stari samo koža na našem licu. Morate uzeti u obzir i druga područja, kao što su vrat, dekolte i ruke, kao deo vaše rutine protiv starenja. Isti sastojci i rutina nege lica, takođe mogu pomoći kod znakova starenja u tim oblastima. 

Dakle, koje sastojke i preparate treba da uvrstite u svoju rutinu anti-age nege?

Jednostavna rutina treba da uključuje: nežno sredstvo za čišćenje, tonik za lice, serume za lice sa aktivnim sastojcima poput vitamina C, retinola i hjaluronske kiseline, hidrantne kreme, okoloočne kreme i kreme za sunčanje.

Prvi korak svake rutine nege lica bi trebalo da bude čišćenje lica nežnim sredstvom za umivanje. Mnogi ljudi mogu imati koristi i od jutarnje i večernje rutine čišćenja, ali ako ne možete da uradite dva puta dnevno, čišćenje najmanje jednom dnevno je važno. 

Kada čistite, koristite blage i nežne umivalice za čišćenje lica. Izbegavajte agresivne sastojke koji mogu biti veoma iritantne za kožu i oštetiti njenu zaštitnu barijeru. Kada je u pitanju izbor sredstava za čišćenje i umivanje lica, neka bude jednostavan i nežan.

Sledeći korak u rutini bi trebalo da budu serumi za lice. Formule na koje treba obratiti pažnju treba da uključuju: peptide, koji pomažu u proizvodnji kolagena i elastina da bi koža bila puna; vitamin C koji je odličan antioksidans za posvetljavanje; retinol koji ubrzava proces obnove ćelija kože i zaglađivanje teksture kože, kao  i niacinamid koji poboljšava tonus kože.

Hidrirana koža je zdrava koža, a samo zdrava koža izgleda mlađe. Kako starimo, naša koža prirodno stvara manje masti. Uključivanje hidratanih krema za lice u rutinu pomaže da zamenimo ta ulja.

Osim toga, kreme za lice mogu privremeno dodati malo punoće koži, pomažući u smanjenju finih linija i bora. Neke hidratantne kreme, takođe sadrže dodatne sastojke protiv starenja poput vitamina C, retinola, ceramida i raznih kiselina za negu kože. Izaberite hidratantnu kremu na osnovu vaših potreba za negom kože.

Redovna upotreba kreme za sunčanje najvažniji je korak u rutini nege kože protiv starenja i to ne samo tokom leto. Čak i u danima kada je oblačno, sunce i dalje emituje UV zrake koji štete našoj koži. Da li više volite hemijsku kremu za sunčanje, mineralnu ili sprej, izbor je na vama. Samo se uverite da ima najmanje SPF 30. Ako tražite efikasnost u rutini nege kože, odlična je kombinacija hidratantnih krema i krema za sunčanje za lice kako biste smanjili broj proizvoda koji su vam potrebni.

Tretman protiv bora – koji su najbolji tretmani za smanjenje bora? 

Brojni tretmani mogu sprečiti i izbrisati bore sa kože, ali većina dermatologa se slaže da neurotoksini kao što su injekcije botoksa daju najbolje rezultate. Botoks smanjuje bore opuštajući pokrete mišića koji izazivaju izraz lica, sprečavajući stvaranje ili produbljivanje bora. Njegovi efekti nisu dugotrajni i mogu nestati nakon tri do šest meseci.

Hijaluronski fileri se koriste za promenu profila lica ubrizgavanjem ovog materijala u kožu kako bi se popunili duboki nabori. Fileri se obično koriste za tretiranje bora oko očiju, oko usta i nazolabijalnih bora.

Tretmani laserom se, takođe su efikasni u lečenju finih linija. Laser uklanja nepravilnu kožu sloj po sloj, otkrivajući mlađu i zdraviju kožu. Štaviše, stimuliše proizvodnju kolagena, koji pomaže u poboljšanju teksture kože i izglađivanju bora.

Manje invazivan tretman je hemijski piling, koji otklanja nesavršenosti kože koristeći male količine hemijskog rastvora. Na ovaj način se uklanjaju gornji slojevi kože i stvara prostor za novu, zdravu kožu bez bora.

masaža kao tretman lica protiv bora

Masaže lica za bore – da li i koliko masaža pomaže?

Masaže lica za bore sve su popularnija ponuda u mnogim salonima, a mogu se praktikovati i kod kuće. Pod dejstvom masaže povećava se elastičnost kože i proizvodnja kolagena, ojačavaju se mišići lica uz vidljivo smanjenje bora i postiže zdraviji, svežiji i zategnutiji izgled.

Jedini potreban alati za masažu lica su ruke i ulje za lice protiv bora za smanjenje trenja na koži. Najbolje je odabrati ulja koja odgovaraju vašem tipu kože. Na primer, ljudi koji su zabrinuti zbog akni mogu da se odluče za nekomedogena ulja, kao što je ulje jojobe. Osim prstiju, možete koristi i roler za masažu lica koji će omogućiti ravnomeran, nežan pritisak na kožu. 

Mogu se pronaći u različitim veličinama  i od različitih materijala, uključujući metal, drvo, staklo i kristal. Postoje i tvrdnje da određene vrste rolera za lice, kao što su roleri od žada, nude dodatne pogodnosti.

Čak i osobe koje već imaju vidljive i duboke bore na licu, vratu i dekolteu uz adekvatnu negu, tretmane i zdraviji način života mogu vidljivo da ih umanje i postignu zdraviji i jedriji izgled kože.