Kolagen – šta je kolagen za lice i kosu i kako se koristi?

Kolagen čuvar lepote i mladosti, zahvaljujući kome naša koža izgleda blistava i zategnuta, a kosa zdrava i sjajna. Ne samo da zbog njega izgledamo lepo, već je on zadužen i za naše zdravlje. 

Nažalost, kako nam biološki sat otkucava, tako i ovog proteina imamo sve manje u organizmu, pa ga zato treba nadoknađivati. 

U nastavku teksta saznaćete, ne samo kolagen šta je, već i kako sprečiti njegov gubitak i na koji način ga povećati. Objasnićemo i koje vrste sve postoje, kao i koja je razlika između kolagena za lice i kolagena za kosu.

Šta je kolagen?

Za kolagen smo svi čuli, ali šta je on zapravo? 

To je prirodni protein, tačnije belančevina, koji se nalazi u koži, kostima, mišićima, krvnim sudovima i daje im čvrstinu i elastičnost. 

Šta on radi u našem organizmu, najslikovitije se može objasniti time da mu naziv potiče od grčke reči kola, što znači lepak. Bore koje pravimo mršteći se, on „lepi“ i vraća kožu u prvobitno stanje. Polomljene kosti brže zacele, a istegnuti ligamenti se lakše oporave. 

Kako starimo, on se sporije obnavlja, pa zato naša koža izgleda naborana i opuštena, slabe nam kosti i čitav organizam. Jednostavno, što ga je manje u organizmu i mladalački izgled polako bledi. Zato ne čudi što je kolagen glavni sastojak ne samo brojnih kozmetičkih proizvoda, već i dodataka ishrani u vidu suplemenata koji čine da organizam što duže ostane zdrav i mlad.

Tipovi kolagena – koje vrste kolagena postoje?

Vrste kolagena u ljudskom organizmu su brojne. Ima ih čak 16, a najzastupljeniji su tipovi 1, 2 i 3. Svaki tip ima specifičnu strukturu i funkciju.

Tip 1: Smatra se najefikasnijim tipom koji ulazi u sastav tetiva, ligamenata, organa i kože, dajući im elastičnost. Zahvaljujući njemu koža je zategnuta i jedra, kosa sjajna, nokti čvrsti, a mišići jaki. U našem telu čini čak 90% od ukupnog kolagena.

Tip 2: Kolagen ovog tipa važan je sastojak hrskavice, pa zato od njega zavisi kvalitet koštanog tkiva. Kada se jave prvi bolovi u zglobovima, važno je uzeti kolagen za zglobove kroz suplemente, kako bi se sprečilo dalje gubljenje hrskavice i problemi sa kostima i zglobovima.

Tip 3: Ovaj tip uključen je u formiranje krvnih sudova i tkiva unutar srca i drugih organa, kao i u mišićnom tkivu. Usled njegovog nedostatka veći je i rizik od pucanja krvnih sudova, ali i problema sa mišićima.

Kolagen za kožu – koje su prednosti kolagena za lice, ruke i telo?

Koža kojoj nedostaje kolagena je suva, naborana, opuštena. Svi želimo da što duže izgledamo mladoliko i lepo, a u tome ća nam pomoći kolagen za kožu.

Nekome se prve bore jave već u ranoj mladosti, dok drugi srećnici imaju glatku i zategnutu kožu i u zrelim godinama. Osim, naravno genetike i načina života, važnu ulogu u tome ima i kolagen. Prednost za kožu je taj što se redovnim unosom proces starenja može usporiti. 

Njegovi ključni benefiti za lice ruke i telo su:

  • Hidriranje kože
  • Povećanje elastičnosti
  • Regenerisanje kože

Kolagen za lice

Lice i oči su on što prvo primetimo kod čoveka, pa ne čudi što se odvajkada ovom delu tela posvećivalo najviše pažnje i nege. Bilo da je reč o šminkanju, masaži lica ili mazanju pomadama, sve to ima isti cilj – isticanje lepote. Kolagen za lice je prirodni saveznik da se svežina i lepota očuva što duže. Gotovo da nema kozmetičkog proizvoda za negu lica, koji u sebi ne sadrži ovaj magični protein. Za to ga kvalifikuje izuzetna sposobnost da hidrira i obnavlja kožu. Samim tim pomaže u „peglanju“ finih bora, jer podstiče elastičnost i čini kožu zategnutom.

Kolagen za ruke

Zbog svakodnevne izloženosti spoljašnjim uticajima i aktivnostima, ruke zahtevaju posebnu negu. Ako se redovno ne mažu, hidriraju i neguju, ruke vrlo brzo postaju suve. 

Koža ruku sklona je i iritacijama, najčešće zbog deterdženata za pranje sudova ili nekih drugih faktora. Upotreba kolagena za ruke može pomoći u hidrataciji i obnavljanju kože ruku. Najčešći način kako se on koristiti  za ruke je kroz kreme i losione. Preporučuje se nanošenje nekoliko puta dnevno, a obavezno posle pranja ili upotrebe sredstava za održavanje higijene kuće.

Kod naročito osetljivih ruku, preporučuju se kolagen rukavice, koje se nose preko noći i oslobađaju protein tokom nošenja. Koža ruku bude nežna, glatka i bez iritacija.

Kolagen za telo

Osim na lice i ruke, losioni sa kolagenom se mogu naneti na celo telo. Koža će biti blistavija i zategnutija, a čak ima pozitivno dejstvo i na smanjivanje celulita. Preparat za telo treba naneti na čistu i suvu kožu, najbolje posle tuširanja ili kupanja, jer je tada koža idealno pripremljena da apsorbuje hranljive sastojke.

Ovaj protein igra značajnu ulogu u zdravlju kostiju, pa je kolagen za zglobove, vrlo popularan kod starije populacije. Pomaže obnovu hrskavice i smanjuje upalne procese u mišićima i ligamentima. 

Za ove probleme, najčešće se upotrebljava oralno u vidu praha, tableta ili u tečnom obliku. Naročito se preporučuje sportistima  koji troše svoje mišiće i ligamente, ali i ostalim osobama koji su svakodnevno izloženi teškom radu i fizičkom naporu.

Kolagen za kosu – kako kolagen utiče na zdravlje kose?

Kosa je ukras svake žena, ali i muškarci više vole da imaju jaku i kvalitetnu kosu, a ne tanku i proređenu. Pošto su vlasi kose sastavljene uglavnom od proteina, kolagen je među glavnim krivcima za njenu bujnost i lepotu, ali i obratno. Kosa kojoj nedostaje ovog proteina je suva, lomljiva, beživotna i gubi svoj prirodni volumen. Takođe, to može uticati i na njen rast i kvalitet uopšte

Kolagen za kosu i preparati koji ga sadrže, značajno pomažu u hidrataciji kose. Vlas postaje elastičnija i manje lomljiva, a pospešuje se i brži rast.

Kolagen za zdravlje – ostali benefiti kolagena za organizam

Kolagen je prisutan u gotovo svim organima ljudskog tela, pa je zato igra  izuzetno važnu ulogu u dobrobiti celog organizma. Opšte je poznato da je značajan za kožu, kosu i zglobove, međutim on je blagotvoran i za probavni sistem, mišiće, kosti, pa čak i srce. 

Uticaj na kosti 

On čini kosti jakim i otpornim na lomove. Nedostatak može dovesti do smanjenja gustine kostiju, što nas dovodi u rizik od osteoporoze. Ovom riziku su naročito izložene žene u menopauzi, pa se njima i preporučuje kolagen za zdravlje, kako bi se to izbeglo. Kolagen za kosti poboljšava gustinu kostiju i smanjuje rizik od preloma, što može predstavljati veliki problem ukoliko se dogodi u starijem životnom dobu bez obzira na pol.

Uticaj na mišiće

 Pošto se nalazi u mišićnim vlakanima, kolagen je značajan u boljoj funkcionalnosti i jačanju mišića. Naročito se preporučuje upotreba kod osoba koje treniraju ili su na drugi način izložene fizičkim naporima, jer smanjuje rizik od povreda i ubrzava oporavak.

Uticaj na probavni sistem

Kolagen oblaže sluzokožu creva, pa je zato blagotvoran na probavni sistem, a može da pospeši i apsorpciju hranljivih sastojaka.

Uticaj na srce

Ono što čini zidove krvnih sudova i srčanog mišića čvrstim i elastičnim je kolagen. Nedostatak može dovesti do pucanja krvnih sudova, što može izazvat čitav niz srčanih komplikacija. 

Kako sprečiti gubitak kolagena?

Bez obzira koliko nam je dobra genetika, neke loše životne navike, kao što su pušenje, preterano izlaganje suncu i nepravilna ishrana, stres, mogu negativno da utiču na nivo kolagena u organizmu.

Iako se postepeni gubitak, ne može sprečiti, može se uticati da se održava nivo potreban za normalno funkcionisanje organizma. Time će se ublažiti posledice starenja, ne samo u kozmetičkom već i u zdravstvenom smislu.

Evo nekoliko praktičnih saveta:

Zaštita od sunca – Preterano izlaganje sunčevim zracima može uticati na smanjenje kolagena u koži. To se može sprečiti upotrebom SPF za lice sa kolagenom, koji imaju dvostruko dejstvo, jer koži pružaju zaštitu od štetnih sunčevih zraka, dok je istovremeno hidraju i podstiču obnovu ovog proteina. 

Pri odabiru ovih proizvoda treba obratiti pažnju šta najviše odgovara vašim potrebama i tipu kože, jer odnos SPF faktora i nivoa kolagena često varira. Bez obzira na sve, zbog lošeg uticaja sunčevih zraka, redovna upotreba SPF krema i proizvoda za zaštitu od sunca sa kolagenom, treba postati deo naše svakodnevne rutine.

Korisne namirnice – Uvrstiti u jelovnik hranu koja pospešuje obnovu kolagena: riba, jaja, orašasti plodovi, namirnice koje sadrže vitamin C, piletina, govedina i mahunarke. Ove namirnice se inače preporučuju u ishrani, pa ćete imati duplu korist. 

Izbegavanje pušenja – Pušenje je štetno za zdravlje svakako, a prekid pušenja može pomoći u očuvanju kolagena i poboljšanju izgleda kože. 

Fizička aktivnost i masaža – Vežbanjem se jača tonus mišića, poboljšava cirkulacija krvi i podstiče proizvodnja kolagena. Takođe, masaža može da ima indirektan uticaj. Roleri za lice mogu poboljšati cirkulaciju krvi, doprineti boljem snabdevanju hranljivim materijama i kiseonikom do kože lica. Sve to ima pozitivan uticaj na sprečavanje gubitka ovog neophodnog proteina.

Kolagen upotreba – u kom obliku se može koristiti?

Kolagen se može koristiti u različitim oblicima u vidu krema, seruma i losiona, ali i kao dodatak ishrani u obliku praha, tečnosti ili tableta. Nije zanemarljiv ni izvor iz namirnica bogatih ovim proteinom. Najčešće se upotrebljava kao:  

  • Kozmetički proizvodi
  • Suplementi
  • Prirodni izvor

Kozmetički proizvodi sa kolagenom

Okosnicu većine kozmetičkih proizvoda čini nega lica, a gotovo da nema marke koja u svom asortimanu ne sadrži proizvode sa kolagenom. Obično se koristiti kao sastojak u kremama, losionima, serumima i drugim proizvodima za negu kože. Ovi proizvodi se nanose direktno na kožu kako bi se poboljšala hidratacija, elastičnost i izgled kože.

Kreme za lice imaju hidratantna svojstva, pa kožu čine glatkom i mekom. Upotrebom krema sa kolagenom, pospešuje se zadržavanje vlage u koži i sprečava isušivanje i boranje kože. Ove kreme najbolje deluju kada se kombinuju sa hijaluronskom kiselinom, retinolom i peptidima.

Serumi za lice smanjuju znakove starenja, a najbolje deluju kada se kombinuju sa drugim sastojcima za negu kože, kao što su hijaluronska kiselina, retinol, vitamin C ili antioksidanti. Time se pojačava dejstvo seruma i pruža dodatna nega za kožu.

Maske su uobičajeni proizvodi u kozmetičkoj industriji, a najbolje maske za lice u anti-aging rutinama su one sa kolagenom. Uotrebljavaju se na čistu kožu i ostavljaju da deluju određeno vreme, nakon čega se pruža osećaj svežine.

Kolagen suplementi – kako se pije kolagen?

Iako kolagen uglavnom vezujemo za spoljašnju upotrebu, često se susrećemo sa nedoumicama da li se i kako se pije kolagen? 

Da pije se, a brojni su preparati i suplementi koji se koriste kao dodatak ishrani ili samostalno, čime deluju na kožu i kosu „iznutra“, ali i na druge organe. Postoje različite vrste suplemenata:

  • Hidrolizovani kolagen 
  • Kolagen u prahu
  • Tečni kolagen 
  • Kolagen u obliku tableta 

Ovi suplementi se uzimaju oralno i mogu doprineti povećanju proizvodnje ovog proteina u telu. Dodaju se u piće poput vode, soka ili smutija, ali i u druge obroke i napitke.

Prirodni izvori kolagena

Ovaj protein, nažalost, ne traje večno u našem organzmu, jer se s godinama on sve slabije obnavlja. Kako bi to pospešili svakodnevnu ishranu treba obogatiti nutrijentima koji su važni za sintezu i koji su prirodni izvori kolagena. Evo nekoliko namirnica koje su dobar izvor tih nutrijenata:

  • Proteini – piletina, govedina, riba, jaja, mlečni proizvodi, mahunarke i orašasti plodovi.
  • Vitamin C – citrusno voće, jagode, paprike, brokoli i kelj. 
  • Cink –  morski plodovi, mahunarke, orašasti plodovi i semenke.
  • Bakar – jetra, školjke, orašasti plodovi, semenke i tamna čokolada.
  • Antioksidanti – borovnice, šumsko voće, šargarepa, spanać i kelj.

Kolagen neželjena dejstva – da li je bezbedno uzimati kolagen?

Premda je prirodni protein, koji se nalazi u organizmu svakog od nas, smatra se bezbednim za konzumaciju. Međutim, kao i kod svakog dodatka ishrani, najbolje je pre upotrebe pročitati kolagen kako se koristi, ali i konsultovati lekara ili nutricionistu. Ovo se naročito odnosi na osobe koje imaju bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimaju lekove i terapiju.

Neželjena dejstva mogu se javiti ukoliko ste alergični na neku namirnicu. Pošto se kolagen može dobiti iz mesa i ribe, ali i iz algi, može se javiti intolerancija na određene izvore. To bi mogao biti razlog za oprez pri uzimanju suplemenata.

Takođe je važno je da pri izboru proizvoda, vodite računa o pouzdanosti proizvođača. Najbolje je kupiti proizvode koji su prošli testiranja i imaju dobre recenzije.Pridržavajte se preporučenih doza i uputstava na pakovanju proizvoda. Preterano uzimanje kolagena može izazvati neželjene gastro efekte.