Zimska nega lica i tela: Saveti i trikovi kako negovati suvu kožu tokom zime

blog-suva

Kada zavlada hladno vreme, tvoja koža je često prvo mesta na kojem primetiš da je stigla prava zima 🌨 Suva koža, crvenilo, perutanje i svrab samo su neke od posledica koje zimsko vreme ostavlja na tvojoj koži.

Ali, ne brini, postoji nekoliko trikova i saveta koje možeš da uradiš kako bi svoju kožu održala hidriranom i zdravom tokom zime☁

Zašto koža postaje suva tokom zime?

Razlog je vrlo jednostavan. Na niskim temperaturama vazduh je hladan, a samim tim sadrži manje vlage. Kada je okruženje oko vas suvo i koža postaje suva. Ali, nisu ovo jedini uzroci— topli radijatori koje uključujemo kada temperature padnu mogu isušiti vazduh u zatvorenom prostoru. Sve ovo daje suvu kožu koja je ispucala, iritirana ili crvena.

Evo nekoliko trikova i saveta

  1. Ostani hidrirana💧

Prvo, pij puno vode, jer je jako važno da hidriraš kožu iznutra. Osim toga, koristi hidrantnu kremu ili buter za telo, a naročito nakon tuširanja ili kupanja, dok je tvoja koža još uvek mokra. Hidrantne kreme zarobljavaju vlagu u tvojoj koži, i baš zbog toga, njihovo nanošenje na vlažnu kožu je mnogo bitno.

  1. Budi dosledna u svojoj zimskoj rutini nege kože💆🏻‍♀️

Najvažnije kod sprečavanja isušivanja kože tokom hladnijih meseci je preduzimanje ovih koraka svaki dan, a ne samo kada vam koža postane stvarno suva.

  1. Izbegavaj prečestu upotrebu pilinga👌🏼

Piling kože je proces kojim se uklanjaju mrtve ćelije sa njene površine dajući joj sjaj i glatkoću. Međutim, pored svih ovih benefita, piling može oštetiti kožnu barijeru i izazvati iritacije. Dovoljno je da kožu pilinguješ  do dva puta nedeljno.

  1. Izbegavaj tople tuševe🚿

Znamo kako je dobar osećaj stajati pod vrućim tušem, ali ako imate suvu kožu, to će vam samo pogoršati stvari – uglavnom zato što vrela voda skida ulje i vlage iz tvoje kože, povećavajući šansu da se osuši. Zato, izbegavaj kupanje u vreloj vodi i korišćenje agresivnih sapuna ili gelova za tuširanje koji će je dodatno isušiti.

  1.  SPF krema za lice je obavezna☺

Iako većina razmišlja o SPF kremi kada je napolju vruće, to što je napolju hladno ne znači da štetni UV zraci nisu tu. SPF kreme za lice osim što pomažu u zaštiti kože od štetnih UV zraka koje oslobađa sunce, takođe, dodaju dodatni sloj vlage koji može dodatno pomoći u sprečavanju suve kože. 

Sledi ove savete i zima neće moći ništa tvojoj koži.