Zašto toliko volimo AHA kiseline?

Sigurno ste primetili da je u poslednje vreme ceo svet poludeo za AHA kiselinama. Opravdano su toliko popularne jer pružaju koži mnoge benefite za koje ste možda mislili da ih možete dobiti samo u kozmetičkom salonu.

AHA kiseline ili alfa-hidroksilne kiseline vrše hemijski piling kože tako što uklanjaju mrtav sloj kože. Naše ćelije kože se obično regenerišu svakih 28 dana ali ove kiseline taj proces ubrzavaju. Dakle, one pomažu da površinski sloj čine mlade ćelije i zahvaljujući tome pružaju zdraviji izgled.

Koji su benefiti AHA kiselina?

  • Uklanja mrtav sloj ćelija kože
  • Posvetljuje hiperpigmentacije (fleke i pege)
  • Imaju anti-age efekat jer čine kožu zategnutom i elastičnom
  • Smanjuju pojavu akni jer sprečavaju da da se pore zapuše, a ujedno i smanjuju upalu
  • Mogu umanjiti ožiljke od akni
  • Čine da koža izgleda blistavije

Koje vrste postoje?

Glikolna kiselina

Ima najmanje molekule od svih AHA kiselina, pa prodire u dublje slojeve kože i najčešće se koristi u tretmanu protiv bora ali naravno – ima sjajan efekat i kada su u pitanju hiperpigmentacije i akne. Dobija se iz šećerne trske.

photo: google

photo: google

Mlečna kiselina

Drugačije se naziva i laktična kiselina, potiče iz mlečnih proizvoda ali i iz voća i povrća. Ona ima veće molekule u odnosu na glikolnu kiselinu, te je posebno pogodna za osobe sa osteljivom kožom.

photo: www.pexels.com

photo: www.pexels.com

Limunska kiselina

Nalazi se su citrusima, a najčešće se koristi iz limuna.
Njena osnovna karakteristika je da snažno deluje protiv
hiperpigmentacija ali je i antioksidans, pa štiti kožu od slobodnih radikala (štetni uticaji iz spoljašnje sredine)

photo: www.pexels.com

photo: www.pexels.com

Malična kiselina

Poznata je po nazivu jabučna kiselina, jer je najviše ima u ovom voću. Ona vrši piling kože i čini je glatkom na dodir

photo: www.pexels.com

photo: www.pexels.com

Mandelična kiselina

Dobija se iz badema i veoma je poznata po svojim antibakterijskim svojstvima, pa se najviše koristi u tretmanima protiv akni.

photo: www.pexels.com

Kiseline i sunce

Ono što je bitno napomenuti je da AHA kiseline čine kožu osetljivijom na sunce (fotosenzitivnijom), te je neophodno svakodnevno nanositi SPF (kremu sa zaštitnim faktorom). Bez obzira na upotrebu kiselinu, savetujemo vas da steknete naviku upotrebe SPF-a jer usporava starenje kože i sprečava nastanak flekica.

VAŽNO: Patch test

Pre upotrebe proizvoda sa kiselinama
(ali i bilo kog drugog proizvoda), bilo bi idealno uraditi patch test. Šta to znači? Na podlakticu ili vrat stavite malu količinu proizvoda i partite kako vam se koža ponaša u toj regiji u naredna 24h.

Ukoliko ne dođe do promena, možete početi sa upotrebom i na licu, a ukoliko se javi crvenilo ili peckanje, preskočite jer je moguće da imate osetljivost ili alergiju na neki od sastojaka.

photo: www.pexels.com

Naša preporuka

ZASTO VOLIMO AHA KISELINE

AHA kiseline mogu se naći u različitim kozmetičkim preparatima, poput krema, seruma, losiona, gelova za umivanje, maski za lice… Obično se koriste u okviru tretmana u kozmetičkim salonima ali mogu se koristiti i niže koncentracije u kućnim uslovima. Predlažemo vam da isporbate našu BIO:VEGANE #PAPAYA liniju koja je obogaćena AHA kiselina i pruža baš ove benefite o kojima smo pričali. U pitanju je poznati nemački brend koji formuliše proizvode bez mineralnih ulja, parabena, silikona, veštačkih boja i mirisa. Preparati su u potpunosti veganski i nisu testirani na životinjama, a imaju NATURE sertifikat.

U okiru linije nalaze se tonik (5% AHA), serum (2% AHA) i krema (2% AHA) i svi proizvodi pogodni su za kućnu upotrebu, a mogu se i svakodnevno koristiti na svim tipovima kože, pa čak i najosetljivijim. Iako su u pitanju niske koncentracije, oprezno ih koristite. Glavna kiselina ove linije je laktična kiselina, a obogaćena je i ekstraktom papaje koja je puna vitaminima (A, C i E) i beta karotenom koji regenerišu kožu, deluju protiv bora i vizuelno umanjuju pore.

ZAŠTO VOLIMO AHA KISELINE 15

Kakvo je vaše iskustvo sa AHA kiselinama? Da li ste isprobali BIO:VEGANE Papaya liniju i da li je ispunila vaša očekivanja?

Ukoliko do sada niste koristili proizvode sa kiselinama,
možete da ih potražite u našoj online prodavnici i pružite im šansu.