TRANEKSAMINSKA KISELINA: Novi hit kozmetički sastojak za ujednačen i blistav ten

Kiseline nastavljaju da igraju glavnu ulogu u oblasti nege kože, zahvaljujući svojim brojnim prednostima koje poboljšavaju njen ten. Ali, da li ste čuli za transeksaminsku kiselinu? Čini se da ova manje poznata kiselina ima mnogo benefita za kožu kao što su ublažavanje hiperpigmentacija, ujednačavanje tena i blistavost kože.

Ovaj sastojak koji se prvobitno koristio u medicinske svrhe za zaustavljanje krvarenja, postao je popularan u kozmetičkoj industriji zbog svojih pozitivnih dejstava na kožu. Traneksaminska kiselina je aminokiselina koja djeluje na proces zgrušavanja krvi, ali u kozmetičkim proizvodima ima drugačije djelovanje. Ona ima sposobnost inhibicije pigmentacije, čime se smanjuje vidljivost hiperpigmentacija i tamnih fleka na koži.

Osim toga, traneksaminska kiselina, takođe, pomaže u smanjenju upale kože i ujednačava njen ten. Također je poznato da ima antioksidativna svojstva, što znači da pomaže u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Zbog svih ovih svojstava, traneksaminska kiselina postala je vrlo popularan sastojak u kozmetičkoj industriji. Može se naći u različitim proizvodima, od krema do seruma za lice i losiona.

Ono što je važno znati jeste, da se ovaj sastojak može koristiti u kombinaciji s drugim sastojcima, kao što su retinol ili hijaluronska kiselina, kako bi se pojačao njegov učinak. Za razliku od mnogih drugih kiselina, traneksaminska kiselina ne vrši piling kože i ne izaziva iritacije, a zbog svojih antiflamatornih svojstava pogodna  je za sve tipova kože.

Sve u svemu, traneksaminska kiselina je vredan sastojak koji može pružiti mnoge benefite za vašu kožu. Ako imate problema s hiperpigmentacijom ili neujednačenim tenom kože, zaista vredi razmotriti upotrebu proizvoda koji sadrže ovaj sastojak.