Sve što treba da znaš o rozacei

[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]Primetila si da ti se lice zacrveni u toploj prostoriji ili nakon vrućeg čaja? Povremeno ti “bukne” lice tokom stresnih situacija? Ako te “muči” nešto od ovoga onda možda imaš rozaceu.

Hajde prvo da vidmo šta je to rozacea? To je hronično inflamatorno stanje kože, koje se u početku javlja kao prolazno crvenilo na obrazima, čelu i bradi, a s vremenom može doći do trajnog crvenila uz pojavu proširenih kapilara i bubuljica.

Sigurno se sada pitaš koji su uzroci ovog stanja? Pa pretpostavlja se da ga uzrokuju kombinacija genetskih i spoljašnih faktora.
Ono što definitivno potiče i pogoršava crvenilo na tvom licu su:

  • UV zraci i nedostatak zaštite od sunca
  • alkohol
  • fizičke aktivnosti
  • ispijanje vrućih napitaka
  • začinjena hrana
  • tuširanje/kupanje vrućom vodom
  • vremenski uslovi
  • stres
  • pogrešan izbor kozmetike

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=“no“ text_larger=“no“]Nažalost ne postoji lek za rozaceu, ali ne očajavaj, crvenilo se može smanjiti kremama i serumima. Osim toga, veoma je bitno da koristiš blaga sredstva za čišćenje čiji sastojci nežno čiste, ali i hidriraju te tako štite prirodnu barijeru tvoje kože.

Jedan od tih sastojaka je zeleni čaj, vrlo moćan antioksidant koji ima izuzetna anti-inflamatorna i umirujuća svojstva. Čistači koji sadrže ovaj sastojak nežno skidaju šminku i čiste lice, ostavljajući kožu hidriranom i najvažnije umirenom i bez osećaja svraba.

Posle čišćenja, nežno umasiraj nekoliko kapi seruma sa aktivnim sastojkom poput niacinamida, koji će delovati protivupalno na tvoje lice. On će zaštiti tvoju kožu od svih onih faktora koji utiču na pojavu crvenila. Nakon ovog koraka, koža će biti umirena sa puno manje crvenila, a tvoj ten ujednačen.
Negu završi kremom za lice i tako zaokruži kompletnu rutinu nege kože. Ukoliko odabereš kremu koja ne sadrži zaštitni faktor, obavezno je dodatno nanesi na lice jer smo već na početku naučili da UV zraci utiču na pojavu crvenila.

Za rozaceu nema leka, ali uz adekvatne proizvode za negu lica i izbegavanje faktora koji je pogoršavaju, smanjićeš vidljivost crvenila i osećaj svraba. Podeli sa nama kako se ti boriš sa rozaceom.

Autorka bloga: Kristina Blagojević[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]