Nega kose na moru – 8 saveta za pravilnu negu i zaštitu

Plava devojka u beloj haljini i sa seširom je na plaži i smeje se

Nega kose na moru može biti pravi izazov – sunce, morska voda i vetar mogu značajno oštetiti kosu čak i tokom kratkog boravka na obali. Kombinacija sunčevih zraka, soli i potencijalno hlora, zajedno sa stalnim vlaženjem i sušenjem, može dovesti do suve i oštećene kose koja može zahtevati oporavak nakon povratka sa odmora.

Bez obzira na trenutno stanje vaše kose, važno je znati kako izgleda pravilna nega kose na moru kako bi ostala zdrava i sjajna tokom i nakon boravka na odmoru. Zato, ako želite da vaša kosa izgleda sjajno i zdravo, pročitajte naše proverene savete za pravilnu zaštitu i negu kose tokom letnjeg odmora.

#1 Isperite kosu pre i posle plivanja

Ispiranje kose pre i posle plivanja može značajno doprineti očuvanju njenog zdravlja tokom boravka na moru. Mokra kosa ima prirodnu sposobnost da manje upija morsku so, pa ispiranje kose slatkom vodom pre ulaska u more može pomoći u zaštiti kose. Nakon plivanja, takođe je važno isprati kosu kako biste uklonili ostatke soli i hemikalija koje mogu isušiti i oštetiti kosu. Ovaj tako jednostavan korak može pomoći da vaša kosa ostane hidrirana, zdrava i spremna da se izbori sa svim izazovima koje more može doneti.

#2 Koristite proizvode za negu kose sa SPF-om

Štetni UV zraci utiču ne samo na vašu kožu, već i na kosu i kožu glave. Zbog toga je važno koristiti proizvode za negu kose formulisane sa SPF-om. Ovi proizvodi pomažu u zaštiti vlasi od štetnih efekata sunčevih zraka, kao što su bledenje boje, isušivanje i lomljenja dlake. Prilikom svakog boravka na suncu, nanesite malu količinu proizvoda kao što je serum ili sprej za kosu sa SPF-om na kosu i teme, kako biste ih zaštitili od oštećenja.

Devojka sa crnom kosom i šiškama se smeje na plaži.

#3 Koristite češalj sa širokim zupcima da sprečite lomljenje

Dan na plaži može izazvati ozbiljne zamršenosti kose, a upotreba obične četke za kosu ili češlja često može rezultirati lomljenjem vaše kose. Umesto toga, koristite češalj sa širokim zupcima da nežno raspetljate pramenove. Ovaj alat za kosu je neophodan jer pruža nežniju alternativu, posebno idealnu za devojke sa kovrdžavom kosom na plaži. Široki zupci olakšavaju proces raspetljavanja bez kidanja ili oštećivanja vlasi, čime se kose održava kosa zdravom.

#4 Izbegavajte šampone sa sulfatima

Šamponi sa sulfatima mogu isušiti vašu kosu i kožu glave, što je poslednje što vam treba tokom vrelih letnjih dana. Umesto toga, izaberite šampon za kosu formulisan bez sulfata za zdraviji pristup čišćenju kose. Ovi šamponi nežno čiste bez uklanjanja prirodnih ulja i hidratacije, čime pomažu da vaša kosa ostane hidrirana i meka, spremna da se izbori sa izazovima letnjeg sunca i plaže.

#5 Nošenje šešira je najbolja prirodna zaštita vaše kose od sunca

Nešto tako jednostavno kao što je nošenje šešira može biti idealan način da zaštitite kosu od oštećenja od sunca. Osim što štite od sunca, šeširi su odlični i za sprečavanje zamršenosti kose ali i za zaštitu kože lica.

#6 Nahranite i hidrirajte kosu nakon svakog pranja

Balzam za kosu će pomoći u obnavljanju vlažnosti i mekoće vaše kose, sprečavajući da postane suva i lomljiva usled uticaja morske vode i sunca. Redovna primena balzama nakon svakog pranja činiće vašu kosu otpornijom i zdravijom tokom celog leta. Dodatno, nanesite i serum za kosu koji će dodatno hidrirati i zaštititi vašu kosu. Tako će vaša kosa ostati hidrirana i zaštićena.

#7 Nanesite nekoliko kapi ulja za kosu pre nego što krenete na plažu

Nanesite ulje za kosu pre nego što krenete na plažu kako biste zaštitili i hidrirali vašu kosu tokom boravka na suncu. Ulje će stvoriti zaštitni sloj oko vlasi, sprečavajući da se vlaga iz kose izgubi usled dejstva soli i sunca. Takođe će pomoći da se smanje zamršenosti i lomljenje kose, čineći je mekom i sjajnom tokom celog dana na plaži.

#8 Napravite odgovarajuće frizure

Tokom boravka na moru odlučite se za frizure koje drže kosu sa lica i štite je od vetra i peska. Pletenice, punđe i repovi su odličan izbor. Ovi stilovi sprečavaju zapetljavanje, lomljenje i pomažu u smanjenju površine vaše kose izložene svim štetnim faktorima tokom boravka na moru.

Lee Stafford Coco Loco losion 11 u 1 za zaštitu kose od toplote 100 ml

Lee Stafford Coco Loco hidrantni mist za kosu 150 ml

Lee Stafford Coco Loco ulje za kosu 75 ml

Headshock Plex System No. 3 hidrantni regenerator 250 ml

 

 

 

 

 

 

 

Zašto je nega kose na moru bitna?

Devojka sa crnom kosom i šiškama se smeje na plaži.

Morska voda, zbog bogatstva soli, ima baznu pH vrednost oko 8, dok skalp ima kiseli pH od 5,5, što mu obezbeđuje zaštitnu ulogu, poznatu kao kiseli omotač. Kada plivate u moru, pH kože glave se menja, što može dovesti do osetljivosti vlasišta, suvoće i povećanog rizika od bolesti vlasišta, poput dermatitisa. Kao i kod hlorisanih supstanci, morska voda uklanja vlakna i proteine dlake, koji više ne mogu da obavljaju svoju zaštitnu ulogu, što čini kosu lomljivom i grubom.

Pored slane vode, štetni sunčevi UV zraci imaju štetan uticaj na kosu, koji se često zanemaruje. Izlaganje UV zracima slabi kosu oštećujući keratin i stanjivajući dlaku. Koža glave, kao i ostatak epiderme, osetljiva je na sunčeve zrake, a ponovljeno nezaštićeno izlaganje može dovesti do pojave suve peruti.

Zbog svega ovoga od suštinskog značaja je da znate kako da negujete kosu na moru, te kako da je zaštitite od neželjenih efekata morske vode i sunca. Tokom boravka na plaži ili bazenu, neophodno je usvojiti prave prakse kako biste održali izgled i zdravlje vaše kose.

Nega suve kose na moru

Ljudi sa suvom kosom mnogo češće osećaju da im je kosa, posebno u pogledu teksture, oštećenija kada se kupaju u moru. Mada, treba napomenuti da neprijatnosti na kosi nisu samo zbog morske vode, već dolaze u obzir i drugi faktori poput izlaganja suncu, peska i znoja. Glavni nedostatak morske vode za suvu kosu je što je još više isušuje. Uzrok tome je visok sadržaj soli, koji je sposoban da modifikuje teksturu kose čineći je poroznijim i posledično više dehidriranim.

Neugodnosti koje nastaju odlaskom na plažu zahtevaju posebne mere nege kako bi se smanjio uticaj morske vode na suvu kosu. Da biste sprečili oštećenje kose ili smanjili postojeće, dodajte nekoliko jednostavnih koraka svojoj redovnoj rutini nege kose. Nakon kupanja u moru, isperite kosu svežom vodom kako biste uklonili tragove soli i peska. Idealno je to uraditi uz pomoć specifičnog šampona za vašu kosu. Takođe, ne zaboravite koristiti kreme za sunčanje za kosu kako biste izbegli opekotine od sunca i oštećenje vlasi. Za dodatnu negu, preporučljivo je koristiti hranljive proizvode za kosu, poput maski i seruma, koji će hidrirati i obnoviti vašu kosu.

Nega plave kose na moru

Bez obzira da li imate hladnu platinastu ili topliju plavu kosu, briga o njoj tokom letnjih meseci može biti pravi izazov, bilo da je vaša kosa prirodno plava ili ofarbana. Kombinacija sunca, mora i hlora stvara proces oksidacije u kosi koji uklanja boju i slabi unutrašnju strukturu kose.

Najvažnije je da tokom boravka na odmoru zaštitte teksturu i boju vaše kose od UVA i UVB zraka koje mogu direktno da izazovu promenu njenu boju i da oštete gradivne proteine dlake. Preporučuje se nanošenje proizvoda za zaštutu od sunca u vidu spreja ili seruma za kosu. Ovakvi proizvodi za negu kose na moru deluje kao SPF na kosi, stvarajući zaštitni sloj koji sprečava oštećenja.

Bazeni i plaže puni hlora i soli često mogu biti uzrok za hrapavu kosu poput slame jer uklanjaju prirodnu vlagu i ulja iz kose. Da biste dodatno zaštiti kosu od isušivanja tokom boravka na moru, važno je da je hidrirate i nahranite hranljivim materijama. Korišćenje ulja na bazi argana ili kokosa pomažu u održavanju hidratacije, elastičnosti i sjaja kose. Uvek nanesite biljno ulje na kosu pre kupanja ili izlaska na sunce, tako ćete zaštiti boju i dubinski nahraniti svoju plavu kosu.

Standardni šamponi i balzami, zbog svog sastava, često mogu da dovedu do gubitka boje ofarbane plave kose, zbog čega je važno da tokom leta koristite preparate za negu kose sa ljubičastim ili plavim pigmentima kako biste rešili neželjenih žutih ili narandžastih tonove. Ovakvi šamponi šamponi i balzami neutralizuju tople tonove i održavaju plavu boju svežom. Pored toga, maske za kosu koje sadrže hidratantne i hranljive sastojke pomažu u očuvanju strukture kose i sprečavaju njeno lomljenje.

Tokom letnjih meseci, pokušajte da izbegavate uređaje za stilizovanje kose sa toplotom kao što su fenovi, pegle za kosu i figaro. Toplota može dodatno oštetiti vašu kosu koja je već izložena suncu, soli i hloru. Umesto toga, birajte prirodne metode sušenja kose i stilizovanja koje manje oštećuju kosu. Pustite kosu da se prirodno osuši i eksperimentišite sa frizurama koje ne zahtevaju toplotu, kao što su pletenice ili punđe.

Koristite češljeve sa širokim zupcima ili četke sa prirodnim vlaknima kako biste izbegli kidanje kose prilikom češljanja. Mokra kosa je posebno osetljiva, pa budite pažljivi prilikom češljanja nakon pranja. Takođe, pokušajte da ne vezujete kosu previše čvrsto kako biste sprečili lomljenje i oštećenje folikula.

Byphasse šampon za obojenu kosu 750 ml

Byphasse maska za obojenu kosu 250 ml Byphasse regenerator za obojenu kosu sa ekstraktom kokosa 400 ml

Da li je morska voda dobra za kosu?

Devojka u beloj haljini sa dugom braon ravnom kosom gleda u more.

Pored mnogih nedostataka, istina je da morska voda može biti i korisna za vašu kosu, posebno ako je ona masna. Morska voda reguliše nivo sebuma zahvaljujući prisustvu soli, što pomaže u kontroli masnoće kose. Jod prisutan u morskoj vodi dodatno poboljšava stanje kose, pružajući joj mekoću i volumen, pa je povremeno kupanje u moru ima benefit za kosu. Slana voda takođe sadrži minerale poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i cinka, koji čine pramenove jačim i sjajnijim. Ispiranje kose slanom vodom može smanjiti nivo štetnih elemenata poput žive, promovišući sveukupno zdravije okruženje za kosu.

Slana voda ima antifungalna svojstva, što pomaže u prevenciji peruti izazvane gljivicama, jer upija višak vlage i ulja sa skalpa, eliminišući tako povoljno okruženje za njihov rast. Mnogi komercijalni šamponi protiv peruti sadrže so, selen sulfid i sumpor. Pored toga, slana voda ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u lečenju stanja kože glave poput ekcema i psorijaze, jer so deluje kao prirodni antiinflamator i antioksidant, popravljajući barijeru kože i zadržavajući vlagu u vlasištu. So je takođe popularan sastojak pilinga za kožu glave i tela, jer kristali soli efikasno uklanjaju mrtve ćelije kože, ublažavaju svrab i uklanjaju nakupljene proizvode sa korena kose.

Nega kose posle mora

Svi volimo letovanje na moru, ali kosa može zahtevati posebnu pažnju po povratku sa mora, nakon izlaganja suncu, soli i vetru. Kosa ne pokazuje efekte oštećenja tako brzo kao koža, ali takođe pati.

Za oporavak kose posle mora ključna je hidratacija. Morska voda može oštetiti kutikule kose, pa je upotreba hranljivih i hidratantnih proizvoda za negu kose neophodna. Pravilna hidratacija ne samo da revitalizira izgled vaše kose, već i pomaže u sprečavanju oštećenja koja mogu dovesti do ispucanih vrhova i lomljenja. Koristite tretmane za dubinsku hidrataciju, maske za kosu, šampone sa hranjivim sastojcima i regeneratore bogate hranjivim sastojcima.

Maske bogate proteinima i uljima, poput arganovog, kokosovog ili avokadovog ulja, idealne su za vraćanje mekoće i sjaja kosi. Nakon redovnog pranja kose, važno je koristiti hranljive serume i ulja na krajevima kose. Arganovo ulje, jojobino ulje ili serumi sa keratinom pomoći će da vaša kosa povrati sjaj i mekoću.

Izbegavajte korišćenje toplote na kosi odmah nakon povratka sa mora. Pustite kosu da se prirodno osuši kako biste izbegli dodatno oštećenje. Ako ipak morate koristiti fen, obavezno nanesite proizvode za zaštitu od toplote kako biste umanjili potencijalnu štetu.

Pored nege nakon povratka sa mora, redovno šišanje krajeva je važno za održavanje zdrave kose. Morska voda i sunce mogu uzrokovati pucanje krajeva, pa se preporučuje šišanje svakih 6-8 nedelja.

Pravilna nega, hidratacija i zaštita su ključni za regeneraciju i oporavak kose nakon boravka na moru i izloženosti kose štetnim uticajima. Prateći nase savete, vaša kosa će se u potpunosti povratiti vitalnost i zdravlje nakon mora.