Masna kosa – zašto se kosa masti i kako smanjiti mašćenje kose?

Masna kosa može biti uzrok mnogo više vremena provedenog na pranje, sušenje i oblikovanje kose, što može biti frustrirajuće, a pored toga može dovesti i do oštećenja folikula kose. U korenu problema masne kose nalazi se bezbroj uzroka koji su zapravo prilično česti – možda perete kosu previše ili premalo ili koristite pogrešne proizvode za vaš tip kose. Od suštinske važnosti je da tačno uočite uzrok viška masnoće pre nego što krenete u borbu sa ovim problemom.

U nastavku teksta otkrijte najčešće uzroke masćenja kose, kako pravilno negovati masnu kosu i koje preparate koristiti, kao i efikasne načine da se rešite ovog problema. Masna kosa može biti izazvana različitim faktorima, ali uz odgovarajuću negu i tretmane, možete postići sjajnu i zdravu kosu koja neće izgledati masno.

Uzroci masne kose – zašto se kosa masti?

Svaki folikul dlake na glavi ima lojnu žlezdu koja proizvodi sebum. Sebum je prirodno ulje koje proizvode lojne žlezde na koži glave. Kod nekih ljudi, ove žlezde proizvode više sebuma nego što je potrebno, što dovodi do bržeg mašćenja kose. Ulje u vašoj kosi je deo odbrambenog sistema vašeg tela za osetljivu kožu vašeg vlasišta. Ono se meša sa znojem i prljavštinom, oblažući kožu glave, a ponekad i vrh glave. Ovo je normalno i, uglavnom, neizbežno.

Praktikovanje dobre higijene kose čestim i dobrim pranjem vlasišta šamponom čisti ulje i daje kosi novi početak. Ali neki tipovi kose su skloni nakupljanju ulja. Ulje se može nakupiti do vidljivog nivoa za manje od 24 sata. Ponekad intenzivne vežbe, prekomerna upotreba proizvoda za kosu, ili čak izlazak napolje u prekomernoj vlažnosti ili vrućini mogu izazvati masnu kosu.

Ako perete kosu svaki dan ili svaki drugi dan, a i dalje imate masnu kosu, možda je uzrok prekomerno pranje. Šamponiranje je neophodno za uklanjanje prirodnog ulja, prljavštine i ostataka proizvoda sa kose, ali preterano često pranje može izazvati prekomernu proizvodnju sebuma. Prilikom pranja kose, važno je usmeriti penu na koren, a ne na vrhove kose, kako biste izbegli prekomerno isušivanje krajeva. Ako perete kosu prečesto, možete podstaći proizvodnju viška sebuma, što rezultira masnom kosom već sledećeg dana, pa čak i nekoliko sati nakon pranja.

Masna kosa može biti posledica nedovoljno čestog pranja ili neadekvatnog pranja kose kako bi se efikasno uklonila masnoća i ostaci proizvoda. Važno je temeljno masirati vlasište tokom pranja, obraćajući pažnju na svako područje, uključujući i zadnji deo glave koji često biva zanemaren. Dobro ispiranje je takođe ključno kako bi se osiguralo da se svi ostaci šampona, prljavštine, ulja i mrtve ćelije kože temeljno isperu sa kose. Nedovoljno ili nepravilno pranje može dovesti do nakupljanja ostataka šampona, prljavštine, ulja i mrtvih ćelija kože, što može uzrokovati masnu kosu.

Važno je postići ravnotežu između prekomernog i nedovoljnog pranja kose. Svaka osoba mora pronaći pravu rutinu pranja kose koja odgovara njenom tipu kose. Ako redovno imate masnu kosu, možete eksperimentisati sa učestalošću pranja, povećavajući ili smanjujući broj dana između pranja kako biste videli koji raspored najbolje odgovara vašoj kosi.

Ako nakon eksperimentisanja sa rutinom pranja ne vidite poboljšanja, vreme je da obratite pažnju na proizvode koje koristite. Možda koristite šampone koji su previše bogati za vašu kosu ili koji sadrže sastojke poput silikona i parabena koji mogu doprineti masnoći kose. Potražite šampone bez ovih sastojaka koji su formulirani baš za masnu kosu.

Upotreba previše proizvoda za stilizovanje kose takođe može doprineti masnoći kose. Važno je koristiti proizvode za stilizovanje sa lakoćom i umerenošću, izbegavajući prekomernu upotrebu posebno na korenu kose. Proizvodi za stilizovanje i ulja treba fokusirati na srednje deo i krajeve kose, izbegavajući nanošenje na koren.

Na kraju, pravilno održavanje četke za kosu takođe je važno kako bi se izbeglo nakupljanje prljavštine i ostataka proizvoda. Preporučuje se pranje četke svake 2-4 nedelje kako bi se održala higijena i sprečilo prenošenje masnoće na kosu tokom četkanja.

Kako se rešiti masne kose?

Masna kosa zahteva posebnu negu, a evo nekoliko trikova koje treba imati na umu:

  • Pravilna upotreba proizvoda za kosu: Izaberite lagane, nekomedogene šampone i regeneratore koji neće opteretiti kosu. Izbegavajte proizvode koji sadrže teške ili hidratantne sastojke koji mogu dodatno mastiti kosu.
  • Nanosite balzam samo na vrhove kose: Ako vam ponestane balzama brže od šampona, nešto radite pogrešno. Balzam za kosu treba koristiti štedljivo i samo na krajevima. Mnogi sa suvom ili farbanom kosom upadaju u zamku da ga nanose sve više i više kako bi raspetljali kosu, sve dok on ne dođe do korena. Ali što ga više nanesete, brže će i vaša kosa postati masna.
  • Izbegavanje preterane upotrebe proizvoda za stilizovanje: Smanjite količinu proizvoda za stilizovanje koje koristite, posebno onih na bazi ulja ili teških formula koje mogu doprineti masnoći kose. Koristite ih sa umerenošću i fokusirajte se na srednje dužine i krajeve kose, izbegavajući nanošenje na koren.
  • Pravilna nega skalpa: Redovno čišćenje skalpa može pomoći u održavanju zdrave ravnoteže ulja. Razmotrite upotrebu blagih pilinga za skalp ili tretmana za dubinsko čišćenje kako biste uklonili nakupljene nečistoće i mrtve ćelije kože.
  • Balansirana ishrana i hidratacija: Ishrana bogata voćem, povrćem i zdravim mastima može imati pozitivan uticaj na zdravlje kože glave i proizvodnju sebuma. Takođe, pijte dovoljno vode kako biste održali hidrataciju kože i kose.

Prilagodite ove savete svojim individualnim potrebama i eksperimentišite kako biste pronašli najbolju rutinu nege za vašu kosu. Ako primetite da se masnoća kose i dalje javlja uprkos promenama u nezi, konsultujte se sa dermatologom ili frizerom radi dalje evaluacije i saveta.

Masna kosa – prirodna rešenja za masnu kosu

Prirodna rešenja za masnu kosu mogu uključivati korišćenje sastojaka poput limunovog soka, jabukovog sirćeta, zelenog čaja, aloa vere, kaolin gline, sode bikarbone, ulja čajevca i cimeta. Ovi sastojci imaju svojstva koja mogu pomoći u apsorpciji viška masnoće sa kože glave, regulaciji proizvodnje sebuma i osvežavanju kože vlasišta. Pre primene bilo kog prirodnog rešenja, važno je izvršiti probu na malom delu kože kako biste izbegli eventualne alergijske reakcije. Takođe, imajte na umu da prirodna rešenja mogu biti manje efikasna od komercijalnih proizvoda, ali mogu biti korisna kao dodatak redovnoj nezi kose.

Limunov sok je prirodni adstrigent koji može pomoći u uklanjanju viška masnoće sa kože glave. Iscedite sok limuna i razredite ga vodom, a zatim nanesite ovu smesu na kosu nakon pranja kao poslednji korak. Limunov sok takođe može osvežiti kosu i dati joj sjaj.

Jabukovo sirće je još jedan prirodni adstrigent koji može pomoći u regulaciji proizvodnje sebuma na koži glave. Pomešajte jedan deo sirćeta od jabuka sa dva dela vode i koristite ovu smesu kao ispiranje kose posle pranja. Ovo će pomoći u uklanjanju viška masnoće i ostataka proizvoda sa kose, kao i balansiranju pH nivoa kože glave.

Kaolin glina je poznata po svojim apsorbujućim svojstvima i može pomoći u apsorpciji viška masnoće sa kože glave. Napravite pastu od kaolin gline i vode, pa je nanesite na kožu glave i ostavite da deluje nekoliko minuta pre ispiranja.

Jedna studija je otkrila da ulje čajevca smanjuje mašćenje kose, poboljšava perut i pomaže u smirivanju svraba vlasišta. Ulje čajevca, poznato po svojim antimikrobnim i antiinflamatornim svojstvima, dugo se koristi u tradicionalnoj medicini, uključujući i negu kose i vlasišta.

Pravilna nega masne kose

Pravilna nega masne kose je ključna kako bi se kontrolisala proizvodnja sebuma i održalo vlasište zdravim. Takođe, fokusirajte se na temeljno ispiranje kose kako biste uklonili sve ostatke šampona i prljavštine. Kada koristite regenerator, izbegavajte nanošenje na koren kose da biste izbegli dodatno opterećenje vlasišta.

Nanesite pravu količinu šampona: Prilikom pranja kose veoma je važno da ne koristite previše šampona jer može postati težak za kosu. Uopšteno govoreći, bolje će funkcionisati dva brza pranja umesto jednog dugog pranja. Takođe ne bi trebalo da koristite vodu koja je previše vruća kada perete kosu, jer će ona skinuti prirodna ulja, a vlasište će ga odmah zameniti novom i većom količinom ulja, ostavljajući kosu masnom.

Na kraju, redovne posete frizeru za šišanje krajeva kose mogu pomoći u održavanju zdravog izgleda kose i uklanjanju oštećenih delova.

Koji su najbolji preparati za masnu kosu?

Kada je u pitanju nega masne kose, važno je odabrati preparate koji će pomoći u balansiranju proizvodnje sebuma i održavanju vlasišta čistim.

  1. Šamponi za kosu: Pravilno formulirani šampon za kosu može pomoći u uklanjanju viška masnoće i nečistoća sa vlasišta. Preporučuje se oda daberete šampon koji je specijalno formulisan za masnu kosu kako bi se efikasno uklonio višak sebuma, a da istovremeno ne isušuje kožu glave. Šamponi za za masnu kosu često sadrže sastojke poput salicilne kiseline, cinka i ekstrakta biljaka koji pomažu u regulisanju proizvodnje sebuma.
  2. Šamponi bez sulfata: Sulfati su sastojci koji se često nalaze u šamponima, ali mogu biti previše agresivni za masnu kosu, izazivajući dodatnu iritaciju i proizvodnju sebuma. Šampon bez sulfata je blag prema kosi i vlasištu, ali i dalje efikasno uklanjaju nečistoće i višak masnoće.
  3. Regeneratori za kosu: Iako je masna kosa često povezana sa izbegavanjem regeneratora, pravilno odabran regenerator za kosu može pružiti hidrataciju i negu bez dodatnog opterećenja kose. Regeneratori za kosu koji su lagani i formulirani za masnu kosu mogu pomoći u održavanju kose mekom i sjajnom bez dodavanja više masnoće.

Pravilno pranje kose

Koristite blagi šampon i operite kosu temeljno, ali ne prečesto. Preporučuje se pranje kose svaki drugi dan ili prema potrebi, kako bi se očistila višak masnoće, ali se istovremeno izbeglo prekomerno isušivanje kože glave, što može podstaći proizvodnju još više sebuma.

Pravilna tehnika pranja: Prilikom pranja kose, nanesite šampon samo na koren kose, a ne na celu dužinu, kako biste izbegli isušivanje krajeva. Masirajte teme prstima laganim pokretima kako biste uklonili višak sebuma i nečistoća.

Temeljno ispiranje: Nakon nanošenja šampona, dobro isperite kosu toplom vodom kako biste uklonili sve ostatke šampona i prljavštine. Nečistoće i ostaci proizvoda mogu doprineti masnoći kose.

Šta raditi kada ti kosa masna?

Izbegavajte često dodirivanje ili prečesto češljanje kose jer to može preneti više masnoće sa ruku na kosu. Takođe, izbegavajte da često dirate lice jer to može dodatno podstaći proizvodnju sebuma. Ponekad možete koristiti i šampon za suvo pranje kose između pranja kako biste osvežili kosu i apsorbovali višak masnoće.

Masna kosa može dovesti do toga da se ljudi osećaju manje dobro zbog svog izgleda, a takođe može izazvati svrab i nelagodnost kože glave. Na sreću, postoji mnogo prirodnih i jednostavnih načina koji pomažu u borbi protiv ovog problema.