ZDRAVA KOŽNA BARIJERA: Kako je očuvati i zaštititi?

kožna-barijera-blog

Ups, uradila si to ponovo. Preterala si sa pilingom ili retinolom i koža ti je crvena, pecka i svrbi 🔥 Zvuči poznato? Koliko god bezazleno izgleda, to je zapravo znak da si oštetila kožnu barijeru – koja je zapravo „štit“ koji određuje kako tvoja koža izgleda i kako se oseća. Na sreću, oštećenu  kožnu barijeru je moguće popraviti uz prave savete i zato vam donisimo nekoliko njih u nastavku teksta👇

U suštini, celokupna svrha kožne barijere je da zaštiti tvoju kožu od stresora iz okoline, iritacija i upala, dok zadržava sve dobre stvari u njoj. Kada je ova barijera oštećena, koža postaje suva, nadražena i sklonija infekcijama. Zato je važno da brineš o kožnoj barijeri kako bi je održala zdravom i sjajnom.

Pravilna nega kože je ključna za održavanje zdrave kožne barijere. To podrazumeva redovno čišćenje, hidrataciju i zaštitu kože od sunčeve svetlosti.

Redovno čišćenje kože odstranjuje prljavštine i višak sebuma sa površine kože, što omogućava koži da diše. Međutim, preterano čišćenje i korišćenje agresivnih umivalica može oštetiti kožnu barijeru, čineći je sklonijom infekcijama i iritacijama. Zato je važno da odaberete blage proizvode za čišćenje koji neće oštetiti tvoju kožnu barijeru.

Hidratacija kože je takođe važna za održavanje zdrave kožne barijere. Kada je koža dehidrirana, postaje suva, ispucala i osetljiva na infekcije. Stoga je važno da koristite hidratantne proizvode koji će održavati vlažnost kože. Međutim, preterano hidratacija može dovesti do začepljenja pora i pojave akni. Stoga, važno je odabrati hidratantne proizvode koji su prilagođeni tvom tipu kože.

Zaštita kože od sunca je još jedna važna mera za održavanje zdrave kožne barijere. Sunčeve zrake sadrže ultraljubičaste (UV) zrake koji mogu oštetiti kožnu barijeru i izazvati prerano starenje kože. Zato je važno da koristite proizvode sa zaštitnim faktorom (SPF) kako biste sprečili oštećenje kožne barijere od UV zraka.

Osim toga, važno je voditi računa o ishrani i unosu vode kako biste održali zdravu kožnu barijeru. Ishrana bogata vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C i E, može pomoći u održavanju zdrave kože.

Ukratko, briga o kožnoj barijeri je ključna za održavanje zdrave i lepe kože. Tvoja koža će ti biti zahvalna ako joj posvetiš malo pažnje i brige❤️