Kovrdžava kosa – nega i saveti za održavanje

Devojka sa kovrdžavom kosom i crvenim karminom se smeje i žmuri

Kovrdžava kosa zahteva posebnu pažnju i negu kako bi izgledala zdravo i sjajno. Mnogi ljudi—posebno oni koji nemaju kovrdžavu kosu—ne razumeju koliko je izazovno održavanje i stilizovanje kovrdža. Iako kovrdžava kosa izgleda prelepo, može biti prava muka za svakodnevno oblikovanje. Dobra vest je da niste sami i da postoji mnogo načina da vaša kosa bude lakša za održavanje. 

U ovom blogu saznaćete koji su najčešći izazovi u održavanju kovrdžave kose, kako odabrati prave proizvode za negu, kao i korisne savete za pranje, češljanje i stilizovanje. Otkrićete koje su najbolje metode za očuvanje prirodne lepote vaših lokni i kako pravilna nega kovrdžave kose može doprineti njenom zdravlju i obliku.

Koje su karakteristike i najčešći izazovi kovrdžave kose?

Kovrdžava kosa je mnogo sklonija “naelektrisanju” u poređenju sa ravnom kosom. Zbog njenog spiralnog oblika, prirodna ulja sa temena teško dospevaju do krajeva dlake, što dovodi do suvoće. Kada kosi nedostaje hidratacija, kutikula dlake se podiže, stvarajući “naelektrisanje”.

Kovrdžava kosa se lako zapetlja, pa je česta dilema da li je ostaviti raspuštenu tokom dana. Da biste izbegli zapetljavanje, operite kosu u sekcijama i koristite češalj sa širokim zupcima dok je kosa još vlažna. Počnite od krajeva i polako prelazite ka temenu, kako biste smanjili mogućnost pucanja vlasi. Važno je da uklonite čvorove pre nego što osušite kosu, jer češljanje suvih kovrdža izaziva “naelektrisanje” i razdvaja lokne. Umesto feniranja, kosu tapkajte peškirom i nanesite serum za definisanje kovrdža pre samog sušenja.

„Trouglasta“ kosa se dešava kada je kosa ravnija i beživotna na temenu, dok su kovrdže guste pri krajevima, stvarajući oblik trougla. Ovo može biti povezano sa šišanjem—mali podsetnik da bi trebalo redovnije posećivati frizera—ali se takođe može rešiti uravnoteživanjem volumena. 

Kovrdžava kosa je porozna i sklona gubitku vlage, što dovodi do suve i beživotne kose. Rešenje je dubinsko hidriranje i maska za kosu jednom nedeljno. 

Plava devojka sa kovrdžavom kosom se smeje

Koji tipovi kovrdžave kose postoje i kako odrediti svoj tip?

Razumevanje tipa kovrdžave kose ključni je korak ka postizanju savršenih lokni. Kovrdžava kosa najčešće se deli na tri glavna tipa: talasasta, kovrdžava i afro kosa. Ova tri tipa se dodatno mogu podeliti na potkategorije A, B i C, u zavisnosti od prečnika kovrdži. Pored toga, veoma je važno razumeti terminologiju i specifične karakteristike svake teksture kako biste pravilno negovali svoju kosu.

Talasasta kosa ima najopuštenije kovrdže i formira karakterističan „S“ oblik. Ovaj tip kose često se naziva „beach waves“ i lako se stilizuje. Međutim, talasasta kosa je sklona efektu “naelektrisanja”, naročito kada su talasi jači.

Kovrdžava kosa ima zategnutije kovrdže i obično formira spiralni oblik. Ovaj tip kose zahteva dodatnu hidrataciju jer prirodna ulja teže prolaze kroz kovrdže, zbog čega kosa može biti suva i podložna “naelektrisanju”.

Afro kosa ima najzategnutije kovrdže koje mogu biti u obliku spiralnih ili „Z“ obrazaca. Ovaj tip kose je najskloniji suvoći, jer prirodna ulja ne mogu lako proći kroz zategnute kovrdže. Zbog toga je afro kosa često krhka i zahteva specijalnu negu i hidrataciju.

Kako prepoznati vaš tip kovrdžave kose

Poznavanje vašeg tipa kovrdžave kose može vam pomoći da kreirate rutinu koja odgovara potrebama vaše kose. Na primer, talasasta kosa najbolje reaguje na lagane proizvode koji neće otežati kosu, dok su za afro kosu ključni proizvodi koji pružaju dubinsku hidrataciju. Različite vrste kovrdža zahtevaju specifične tehnike stilizovanja i učestalost pranja. Na primer, talasasta kosa može se prati 2-3 puta nedeljno, dok afro kosa često zahteva ređe pranje, uz upotrebu leave-in balzama između pranja.

Poroznost kose

Osim što je važno prepoznati tip kovrdža, važno je razumeti i poroznost kose, što se odnosi na sposobnost kose da upija i zadržava vlagu. Kosa visoke poroznosti lako upija vlagu, ali je takođe brzo gubi, dok kosa niske poroznosti teško upija vlagu, ali je zadržava duže.

Pravilno pranje kovrdžave kose

Pranje kovrdžave kose nije univerzalno i ne postoji jedno pravilo koje važi za sve. Učestalost pranja zavisi od proizvoda koje koristite, tipa vaše kose i ličnih preferencija. Kovrdžava kosa je često suva i podložna lomljenju, ali voda je zapravo vaš saveznik. Ključno je pronaći balans i koristiti prave proizvode za kovrdžavu kosu kako bi se postigli optimalni rezultati. Pravilno pranje ne mora značiti svakodnevno korišćenje šampona, ali pravilno čišćenje temena je važno kako bi se uklonili višak ulja i nakupljeni proizvodi.

Evo nekoliko saveta:

  1. Temperatura vode: Previše topla voda može isušiti kosu, zato koristite mlaku vodu za pranje i hladnu za završno ispiranje.
  2. Doziranje šampona: Ne preterujte s količinom šampona. Umesto da direktno nanosite šampon na kosu, stavite ga na dlanove i umasirajte u teme, gde se najviše nakuplja prljavština i ulje.
  3. Pravilno čišćenje temena: Šampon za kosu nanesite samo na teme, a dok ispirate, blago protrljajte pramenove kako bi šampon dospeo i do krajeva.
  4. Balzam za kosu: Balzam za kosu je neizostavan deo pranja kovrdžave kose. Nanesite ga od sredine dužine kose do krajeva, gde je kosi najpotrebnija hidratacija. Izbegavajte stavljanje kondicionera na teme.

Byphasse krema za kovrdžavu kosu 250 ml Lee Stafford For The Love Of Curls – šampon za kovrdžavu kosu 250 ml Lee Stafford For The Love Of Curls maska za kovrdžavu kosu 200 ml 

Koliko često prati kovrdžavu kosu?

Razumljivo je da mnogi izbegavaju često pranje kovrdžave kose zbog njene suvoće i sklonosti ka oštećenju. Međutim, postoji jedno osnovno pravilo: voda je vaš prijatelj! Uz pravu rutinu pranja i odgovarajuće proizvode, možete maksimalno iskoristiti svaki šampon. Određivanje prave učestalosti pranja zavisi od nekoliko faktora, kao što su količina i vrsta proizvoda koje koristite. Evo nekoliko opštih pravila:

  • Dva do tri puta nedeljno – Ako koristite teže proizvode, poput ulja i gela koji ostavljaju ostatke, ili imate masno teme, pranje java do tri puta nedeljno je pravi izbor. Korišćenje previše proizvoda u kombinaciji sa prirodnim uljima temena može izazvati iritaciju, zapušene folikule i čak gubitak kose.
  • Jednom nedeljno – Ako redovno koristite toplotne alate poput difuzera, figara, ili fenova, pranje kose jednom nedeljno. Čak i uz korišćenje zaštite od toplote, delimično gubljenje vlage je neizbežno.

Uvek pratite signale vaše kose – kada je prljava, ima naslage proizvoda, svrbi vas teme ili ako često vežbate, možda će biti potrebno češće pranje.

Šta koristiti za pranje kovrdžave kose?

Najvažniji faktor u odabiru šampona za kovrdžavu kosu jeste formula bez sulfata. Ovi šamponi čiste temeljno, ali bez uklanjanja prirodnih ulja. Za deblje pramenove i kosu sklonu suvoći, odaberite hidratantnu formulu, dok za tanje pramenove može biti bolji lakši, volumizirajući šampon.

Brineta sa kovrdžavom kosom gleda u kameru i pravi grimasu

Češljanje kovrdžave kose

Češljanje kovrdžave kose predstavlja poseban izazov, s obzirom na njenu jedinstvenu strukturu koja može biti sklona “naelektrisanju” i zapetljavanju. Zato je od suštinskog značaja pristupiti ovom zadatku sa pažnjom i pravim alatima. Prvo i najvažnije, izbegavajte upotrebu klasičnih češljeva sa gustim zubima, jer oni mogu povući i oštetiti vašu kosu. Umesto toga, koristite češalj sa širokim zubima ili specijalizovane četke za kosu koje su napravljene za kovrdžavu kosu. Ovi alati pomažu da se bezbolno razdvoje pramenovi i smanje rizik od lomljenja.

Lee Stafford Coco Loco češalj za lokne

Preporučuje se da češljate kosu kada je vlažna, a ne suva, jer se tada lakše oblikuje. Nakon pranja, preporučuje se upotreba leave-in balzama ili hidratantnih sprejeva za kosu kako biste dodatno olakšali proces. Ovi proizvodi ne samo da će olakšati češljanje, već će i pružiti dodatnu hidrataciju i zaštitu vašim kovrdžama. Prilikom češljanja, krenite od krajeva kose prema korenima. Ovaj postupak ne samo da smanjuje rizik od oštećenja, već i pomaže u zadržavanju prirodne strukture kovrdža. U slučaju zapetljanih delova, nemojte se ustručavati da ih razdvojite prstima pre nego što se poslužite češljem. Ovaj nežan pristup pomoći će vam da izbegnete povlačenje koje može dovesti do lomljenja kose.

Takođe, imajte na umu da je važno ne češljati kosu prečesto. Prekomerno češljanje može izazvati frizzy izgled i smanjiti definiciju kovrdža. Umesto toga, odredite vreme za češljanje kao deo svoje rutine nege, idealno jednom ili dva puta nedeljno, u zavisnosti od vaše kose i proizvoda koje koristite. Kada je u pitanju održavanje zdravlja kovrdžave kose, važno je obratiti pažnju na kvalitet proizvoda koje koristite. 

Sušenje kovrdžave kose

Sušenje kovrdžave kose je ključni deo rutine nege, i kao takvo, nikako ne treba zanemariti. Oblik, volumen i elastičnost vaših lokni definišu se upravo u procesu sušenja, koji dodatno ističe sve proizvode i tehnike koje ste primenili tokom pranja i stilizovanja. Postoji nekoliko načina na koje možete sušiti kovrdžavu kosu i istovremeno naglasiti njene prirodne talase. 

Sušenje kovrdžave kose fenom može biti izazovnije nego što se čini, jer ako ne uzmete u obzir tip i teksturu svoje kose, možete završiti sa nepoželjnim friz efektom. Da biste to izbegli, važno je koristiti fen što kraće, smanjujući izlaganje kose direktnoj toploti. Preporuka je da fen držite na većoj udaljenosti od kose i da izbegavate najviše temperature.

Takođe, birajte profesionalne fenove koji koriste keramičku i jonsku tehnologiju, jer omogućavaju brzo sušenje bez oštećenja kutikula dlake. Način na koji sušite kosu zavisi od tipa kovrdža, pa tako nije nužno da uvek sušite kosu sa glavom nagnutom prema dole. Svaka vrsta kovrdža zahteva poseban pristup, bilo da su u pitanju gusti pramenovi ili talasasta kosa, kako bi se postigao savršen volumen i definicija.

Sušenje kovrdžave kose peškirom, poznato i kao „plopping“ tehnika, je odličan način da postignete savršeno definisane lokne bez korišćenja fena ili drugih izvora toplote. Ova tehnika je posebno blaga prema kosi i pomaže u zadržavanju prirodnog volumena i elastičnosti kovrdža.

Evo kako možete da primenite ovu tehniku:

  1. Nakon pranja kose, nanesite odgovarajući proizvod za stilizovanje kovrdža, poput kreme ili gela za definiciju.
  2. Na krevet ili neku ravnu površinu postavite pamučnu majicu ili mikrofiber peškir.
  3. Nagnite glavu prema dole i pažljivo smestite kosu u centar tkanine, omogućavajući kovrdžama da se prirodno sakupe.
  4. Zatim oblikujte tkaninu u turban, bez previše pomeranja kose, i učvrstite ga pozadi pomoću gumice ili šnale.
  5. Ostavite peškir ili majicu na glavi oko sat vremena, a zatim pustite kosu da se prirodno osuši.

Ova tehnika omogućava vašim kovrdžama da se formiraju bez oštećenja, pružajući savršen volumen, mekoću i definiciju. Mikrofiber peškir ili pamučna majica su mnogo nježniji prema kosi u poređenju sa klasičnim frotirnim peškirima, jer smanjuju trenje koje dovodi do friza i lomljenja kose.

Nega kovrdžave kose – koje preparate koristiti

Kovrdžava kosa zahteva posebnu negu i pažnju zbog svoje specifične strukture i sklone suvoći. Pravilna nega uključuje korišćenje odgovarajućih preparata koji pomažu u održavanju hidratacije, definiciji kovrdža i smanjenju “naelektrisanja”. 

Kreme ili serumi za kosu su idealni za borbu protiv suvoće, “naelektrisanja”, i zamršene kose jer pružaju maksimalnu hidrataciju. Ovi proizvodi definišu kovrdže i omogućavaju im da zadrže volumen tokom dana. Tretmani posle pranja takođe dodaju sjaj i čine kosu zdravijom.

Nakon pranja, lagano raščešljajte kosu kako biste uklonili čvorove, a zatim nanesite malu količinu kreme ili serume za kovrdže. Proizvod rasporedite među dlanovima, uhvatite kosu i „gužvajte“ kovrdže od vrhova ka korenu kako biste podstakli njihovu definiciju.

Lee Stafford For The Love Of Curls ulje za kovrdžavu kosu 50 mlLee Stafford For The Love Of Curls serum za kovrdžavu kosu 100 ml

Koristite masku za kosu jednom nedeljno, jer ovi tretmani vraćaju vlagu u kovrdže nakon nedelje stilizovanja i upotrebe proizvoda. Ulje za kosu je sjajno za poboljšanje cirkulacije na skalpu. Masirajte ulje na skalp kako biste nahranili koren i podstakli zdrav rast kose. Ako ne volite osećaj ulja na glavi, možete koristiti masku za dubinsko hidriranje koja je specijalno namenjena za kovrdžavu kosu. Maska sa arganovim uljem, glicerinom ili kokosovim uljem će dubinski hidrirati pramenove.

Stilizovanje kovrdžave kose

Naučiti kako pravilno stilizovati kovrdžavu kosu zahteva strpljenje, prave tehnike i proizvode. Evo nekoliko osnovnih saveta koji će vam pomoći da savladate stilizovanje kovrdža, bez obzira na tip i dužinu kose.

  1. Počnite sa vlažnom kosom
    Operite kosu šamponom i balzamom bez sulfata kako biste pripremili vlažnu bazu za stilizovanje. 
  2. Raščešljavanje na mokro
    Koristite češalj sa širokim zupcima ili četku za raspetljavanje kako biste raščešljali kosu dok je mokra. Nikada nemojte češljati kovrdžavu kosu dok je suva jer ćete poremetiti obrazac kovrdža i izazvati neželjeni efekat.
  3. Sušenje na vazduhu ili sa difuzorom
    Dopustite kovrdžama da se prirodno osuše kako bi zadržale oblik i teksturu. Takođe, možete isprobati plopping tehniku sušenja koristeći pamučnu majicu ili peškir. Ako preferirate feniranje, obavezno koristite difuzer.
  4. Pronađite pravi proizvod za negu kose
    Izbor pravih proizvoda je ključ za postizanje savršeno definisanih kovrdža. Bez obzira da li volite kreme za kovrdže, gelove, pene ili ulja, važno je da proizvodi budu prilagođeni vašem tipu kose i potrebama za hidratacijom i definicijom.
  5. Strategija nanošenja proizvoda
    Nanoseći proizvode na mokru kosu, ravnomerno raspodelite proizvod od korena do vrhova. Koristite pokrete „gnječenja“ kako biste podstakli formiranje kovrdža.
  6. Radite u sekcijama
    Podela kose na manje sekcije omogućava bolju distribuciju proizvoda i precizniju definiciju kovrdža.
  7. Stilizujte kovrdže sa preciznošću
    Koristite četku za definisanje ili tehniku motanja pramenova oko prsta kako biste dodatno naglasili pojedinačne kovrdže i smanjili friz.
  8. Izbegavajte dodirivanje kose dok se suši
    Nakon nanošenja proizvoda, trudite se da ne dirate kosu kako biste izbegli narušavanje obrasca kovrdža i pojavu friza.

Ako su vam kovrdže splasnule tokom noći, započnite jutarnju rutinu prskanjem osvežavajućeg spreja ili mešavine vode i laganog balzama. Potom nanesite odgovarajući proizvod za stilizovanje i, ukoliko je potrebno, osušite kosu difuzerom.