KOJI TIPOVI AKNI POSTOJE?

akne-blog2

Skoro da ne postoji osoba koje se u nekom trenutku nije susrela sa problemom zvanim akne. A što je najgore, čini se da se ove dosadne napasti  pojavljuju u najgorim trenucima 🙄 pre dejta sa simpatijom ili nekog važnog intervjua za posao iz snova. A ako misliš da su akne samo tinejdžerski problem, varaš se – akne se nažalost javljaju i kod odraslih😪

Većina akni nastaje usled hormonalnih promena koje se javljaju u pubertetu, predmenstrualnom periodu, usled sindroma policističnih jajnika ili u trudnoći kod žena. Ali, ovo nisu jedini uzroci nastanka akni. Tu su i genetika, stres, zamor i neadekvatna kozmetika za negu 😌

Akne nastaju kada se pore začepe sebumom ili mrtvim ćelijama kože, postajući tako pogodno tlo za razvoj bakterija i upalnih procesa. Na ovaj način nastaje nekoliko različitih tipova akni 👇

Mitiseri ili otvoreni komedoni su rezultat nakupljanja viška sebuma i mrtvih ćelija koji otvaraju pore, pa tako kiseonik iz vazduha pokreće oksidaciju uzrokujući da one pocrne.

Zatvoreni komedoni su slični su mitiserima, osim što su zatvoreni za vazduh. Nagomilani sebum se zadržava unutar kože izazivajući upalu u njoj.

Pustule sadrže tečnost ili gnoj, a izgledaju se kao velike bele izbočine okružene crvenom, upaljenom kožom. Najčešće, nastaju usled rasta bakterija u začepljenim folikulima.

Papule su čvrste, podignute lezije obično manje od jednog centimetra, često crvene, a često mogu biti i bolne na dodir. Nakon nekoliko dana mogu se napuniti gnojem i postati pustula.

Nodule sućvorići koji se razvijaju dublje u koži kada začepljene pore nastavljaju da rastu postajući još veće, a kao rezultat toga, mogu se osećati tvrdo na dodir.

Cistične akne se smatraju najozbiljnijim tipom akni, a uzrokovane su začepljenim porama ispod površine kože. Sadrže tečnost ili gnoj, a obično su velike, crvene i bolne.

Hajde da rezimiramo🤷‍♀️ Za nastanak bilo kog tipa akni su krive pore začepljene sebumom, mrtvim ćelijama i bakterijama. A to znači da je redovno čišćenje lica, uklanjaje viška sebuma i mrtvih ćelija kože korak koji nikako ne smeš da preskačeš 🧼🫧