Kako zalepiti trepavice – pravilno lepljenje veštačkih trepavica

Ako ste se ikada zapitali kako zalepiti trepavice na pravi način, ovaj blog je za vas. Lepljenje veštačkih trepavica nije teško, ali zahteva malo vežbe i strpljenja. U ovom tekstu ćete saznati sve što treba da znate o lepljenju veštačkih trepavica, od toga šta vam je potrebno od opreme, do toga kako da izaberete trepavice koje će vam najbolje pristajati. Takođe, pokazaćemo vam korak po korak kako staviti veštačke trepavice i kako da ih uklonite bez oštećenja prirodnih trepavica.

Šta je potrebno od opreme za lepljenje veštačkih trepavica?

Pre nego što počnete sa lepljenjem veštačkih trepavica, potrebno je da obezbedite nekoliko stvari koje će vam olakšati ceo proces. Evo šta vam je sve potrebno:

Veštačke trepavice – Postoje različite vrste veštačkih trepavica, od onih koje se lepe celom dužinom kapka, do onih koje se lepe pojedinačno ili u grupicama. Takođe, postoje različiti materijali, oblici, boje i dužine veštačkih trepavica, pa ćete morati da odaberete one koje vam se najviše dopadaju i koje vam najbolje pristaju. U nastavku ćemo vam dati neke savete kako da to uradite.

Lepak za trepavice – Ovo je specijalni lepak koji služi za pričvršćivanje veštačkih trepavica na vaše prirodne. Lepak za trepavice može biti providan ili crn, u zavisnosti od toga kakav efekat želite da postignete. Providan lepak je diskretniji i neće se videti ako napravite grešku pri nanošenju, dok crni lepak može da posluži kao ajlajner i da dodatno istakne vaše oči. Važno je da izaberete kvalitetan lepak koji neće iritirati vaše oči i koji će držati trepavice čvrsto i dugo.

Pinceta – Pomoću pincete ćete moći da uhvatite trepavice, da ih namestite na željeno mesto, da ih pritisnete i da ih uklonite ako je potrebno. Pincete treba da budu tanke i oštre, ali ne previše, da ne biste povredili svoje oči. Takođe, pincete treba da budu čiste i dezinfikovane, da ne biste preneli neke bakterije ili prljavštinu na vaše oči.

Makaze – Ako su trepavice duže od vašeg kapka, treba da ih prilagodite tako što ćete odseći višak sa spoljne strane. Makaze treba da budu male i oštre, da ne biste oštetili trepavice ili sebe. Takođe, makaze treba da budu čiste i dezinfikovane, iz istih razloga kao i pincete.

Maskara – Poslednji korak u lepljenju veštačkih trepavica, koji služi za spajanje vaših prirodnih i veštačkih trepavica u jednu celinu. Maskara će ujednačiti boju i teksturu trepavica, kao i dati im dodatni volumen i dužinu. Maskara treba da bude crna i vodootporna, da ne bi razmazivala vaš make-up ili se skidala tokom dana.

Kako zalepiti veštačke trepavice – koraci

Kada ste pripremili sve što vam je potrebno od opreme, možete početi sa lepljenjem veštačkih trepavica. Postupak je sledeći:

Očistite i osušite svoje prirodne trepavice.

Pre nego što nanesete veštačke trepavice, važno je da vaše prirodne trepavice budu čiste i suve, bez tragova šminke, ulja ili prljavštine. To će omogućiti bolje prianjanje lepka i sprečiti infekcije ili iritacije očiju.

Izmerite i prilagodite dužinu veštačkih trepavica.

Pre nego što nanesete lepak, potrebno je da proverite da li su veštačke trepavice odgovarajuće dužine za vaše oči. Ako su trepavice duže od vašeg kapka, treba da ih skratite makazama, odsecajući višak sa spoljne strane. Pazite da ne odsečete previše, jer ćete tako izgubiti efekat i oblik trepavica. Takođe, pazite da odsečete istu količinu sa obe trepavice, da biste imali simetričan izgled.

Nanesite lepak na veštačke trepavice.

Kada ste prilagodili dužinu veštačkih trepavica, možete naneti lepak na njih. Lepak se obično nalazi u tubi ili u bočici sa aplikatorom. U oba slučaja, pazite da nanesete dovoljno lepka, ali ne previše, da ne bi curio ili se osušio pre vremena.

Sačekajte da se lepak malo osuši.

Pre nego što zalepite veštačke trepavice na svoje prirodne, potrebno je da sačekate da se lepak malo osuši, da bi postao lepljiv i da bi bolje prianjao. Obično je dovoljno sačekati oko 30 sekundi, ali to može da varira u zavisnosti od vrste i količine lepka.

Zalepite veštačke trepavice na svoje prirodne.

Kada je lepak spreman, možete zalepiti veštačke trepavice na svoje prirodne. Da biste to uradili, možete koristiti pincete ili svoje prste, u zavisnosti od toga šta vam je lakše. Počnite od unutrašnjeg ugla oka, i prislonite trepavice što bliže korenu vaših prirodnih trepavica, ali ne i na njih. Pratite liniju vašeg kapka, i polako pritiskajte trepavice da se zalepe. Kada dođete do spoljnjeg ugla oka, proverite da li su trepavice dobro zalepljene i da li su u ravni sa vašim kapkom. Ako nisu, možete ih malo pomeriti ili podići, dok je lepak još svež. Ponovite isti postupak i za drugo oko, pazeći da vam trepavice budu što sličnije i što prirodnije.

Ujednačite i ulepšajte svoje trepavice.

Kada ste zalepili veštačke trepavice na svoje prirodne, možete ujednačiti i ulepšati svoje trepavice maskarom. Maskara će spojiti vaše prirodne i veštačke trepavice u jednu celinu, kao i dati im dodatni volumen i dužinu. Možete koristiti i uvijač za trepavice, da biste im dali još više izražajnosti i savršen luk.

Koje trepavice odabrati prema obliku oka?

Kada birate veštačke trepavice, važno je da uzmete u obzir i oblik vašeg oka. Evo nekih saveta kako da odaberete trepavice koje će vam najbolje pristajati:

Bademaste oči – Možete se igrati sa različitim dužinama, gustinama i oblicima, i eksperimentisati sa različitim efektima. Ako želite da istaknete svoj oblik oka, možete odabrati trepavice koje su duže na sredini, a kraće na krajevima, a ako želite da dodate malo drame, možete odabrati trepavice koje su duže na spoljnjem uglu, a kraće na unutrašnjem. Takođe, možete koristiti ajlajner i senke za oči da dodatno naglasite vaše bademaste oči.

Okrugle oči – Treba da izbegavate trepavice koje su previše guste ili duge, jer će vam vizuelno smanjiti oči i dati im izgled lutke. Umesto toga, treba da odaberete trepavice koje su tanje i kraće, i koje imaju više razmaka između dlačica.

Kose oči – Ako imate kose oči, treba da izbegavate trepavice koje su previše duge ili krute, jer će vam naglasiti pad vaših kapaka i dati vam umoran izgled. Umesto toga, treba da odaberete trepavice koje su mekše i fleksibilnije, i koje imaju više dlačica na sredini, a manje na krajevima.

Male oči – Ako imate male oči, treba da izbegavate trepavice koje su previše guste ili tamne, jer će vam vizuelno smanjiti oči i dati im težak izgled. Umesto toga, treba da odaberete trepavice koje su svetlije i prozračnije, i koje imaju manje dlačica na sredini, a više na krajevima.

Velike oči – Treba da izbegavate trepavice koje su previše kratke ili tanke, jer će vam vizuelno smanjiti oči i dati im nezanimljiv izgled. Umesto toga, treba da odaberete trepavice koje su duže i gušće, i koje imaju više dlačica na sredini, a manje na krajevima. Takođe, treba da odaberete trepavice koje su duže na sredini, a kraće na krajevima, jer će vam to naglasiti vaš oblik oka i dati mu zavodljiv izgled.