Briga o tinejdžerskoj koži: Sve što treba da znate na jednom mestu

Tinejdžerske godine često prate pojava bubuljica, akni i drugih dermatoloških problema, što može znatno uticati na samopouzdanje. Briga o tinejdžerskoj koži može biti izazovna i konfuzna, ali uz pravilno razumevanje uzroka i pravilnu negu, tinejdžeri mogu postići sjajnu i zdravu kožu. Dok se akne mogu javiti u bilo kojoj fazi života, obično počinju da se javljaju u tinejdžerskim godinama. Iako svako može imati povremeno bubuljicu ili dve, akne mogu biti hronično stanje. 

U ovom blogu istražićemo sve što treba da znate o tinejdžerskoj koži – od faktora koji doprinose pojavi akni do saveta o pravilnoj nezi koja može pomoći tinejdžerima da svoju kožu održe čistom i zdravom.

Tinejdžerska koža: Zašto se pojavljuju akne?

Kao što već znate, akne su česta pojava tokom tinejdžerskih godina. Tinejdžerske akne su povezane sa promenama u nivou hormona koje telo proizvodi tokom adolescencije. Hormoni pojačavaju aktivnost lojnih žlezda, što može rezultirati prekomernom proizvodnjom sebuma – prirodnog ulja kojim se koža podmazuje. U kombinaciji sa pojačanom proizvodnjom sebuma, povećana proizvodnja keratina (proteina koji čini gornji sloj kože) može uzrokovati začepljenje folikula dlake, stvarajući komedone.

Osim toga, bakterija Propionibacterium acnes, koja je normalno prisutna na koži, može se razmnožavati u začepljenim porama i uzrokovati upalu, što dovodi do pojave crvenih, upaljenih akni. Ova bakterija se hrani sebumom i počinje da se množi unutar začepljenih pora. Tokom ovog procesa, bakterija proizvodi različite hemikalije koje mogu iritirati okolno tkivo. Kao odgovor na prisustvo ove bakterija imuni sistem reaguje i započinje upalni proces. Upala se manifestuje kao crvenilo, oticanje i bol, a na koži se formiraju crvene i upaljene akne.

U tinejdžerskom dobu neki ljudi primete da određena hrana, poput šećera ili mlečnih proizvoda, utiče na pojavu akni, mada ovo varira od osobe do osobe. 

Ključna pravila nege kože za tinejdžere

Sada kada razumemo zašto se akne javljaju, hajde da istražimo kako tinejdžeri mogu efikasno brinuti o svojoj koži i smanjiti rizik od njihovog nastanka. Rutina nege tinejdžerske kože treba da bude jednostavna, ali efikasna, kako bi se očistila koža, smanjila produkcija sebuma i sprečila pojava akni. Evo osnovnih saveta za negu tinejdžerske kože.

1. Redovno čišćenje

Tinejdžersku kožu treba svakodnevno čistiti kako bi se izbeglo nakupljanje ulja, ćelija kože i sebuma na njenoj površini. Idealno je prati lice dva puta dnevno – ujutru i pre spavanja. Jutarnje čišćenje uklanja višak sebuma i prljavštine nakupljene tokom noći, dok večernje čišćenje uklanja šminku, prašinu i druge nečistoće koje se skupljaju tokom dana. Koristite blage gelove za čišćenje ili pene koji su formulisani bez agresivnih sastojaka kao što su sulfati ili parfemi. Agresivni proizvodi mogu isušiti kožu i izazvati prekomernu proizvodnju sebuma. Osim lica, ne zaboravite čistiti i vrat, jer koža na vratu takođe može biti podložna aknama. Iako je redovno čišćenje važno, nemojte preterivati. Prečesto pranje može poremetiti prirodnu ravnotežu kože i uzrokovati suvoću.

2. Piling

Mrtve ćelije kože mogu se akumulirati na površini kože i uzrokovati začepljenje pora, tako da bi njihovo redovno uklanjanje pilingom površine kože trebalo da postane obavezan deo nedeljne rutine. Piling takođe može pomoći u poboljšanju teksture kože, smanjenju hiperpigmentacije (tamnih mrlja) i pomoći proizvodima za negu da bolje prodru u kožu. Izbegavajte agresivne pilinge, jer mogu isušiti kožu i pogoršati probleme. Počnite jednom nedeljno, kako biste videli kako vaša koža reaguje i postepeno povećavajte učestalost ako je potrebno.

3. Hidratacija

Iako se može činiti kontraproduktivnim dodavati hidratantnu kremu na kožu koja već proizvodi više sebuma, hidratacija je ključna. Odabir lagane, nekomedogene hidratantne kreme pomoći će zadržati vlagu u koži, čime se sprečava dodatna proizvodnja sebuma.

4. Izbor Pravih Proizvoda

Budite pažljivi pri izboru proizvoda za negu kože. Proizvodi sa sastojcima kao što su salicilna kiselina, niacinamid, ulje čajevca i cink mogu pomoći u kontroli sebuma i lečenju akni. Takođe, proizvodi sa SPF zaštitom su obavezni, čak i tokom oblačnih dana, kako bi se koža zaštitila od štetnih sunčevih zraka.

5. Redovne kontrole dermatologa

Ako se akne ne poboljšaju ili postanu ozbiljne, obratite se dermatologu. Stručni saveti i terapije mogu pomoći u efikasnom upravljanju ovim stanjem kože.

Pravilna rutina nege tinejdžerske kože

JUTARNJA RUTINA 

Čišćenje bi trebalo da bude prvi korak u svakoj rutini nege kože, bez obzira na tip kože ili probleme sa kožom. Alkmene gel za čišćenje lica sa ulje čajevca i cinkom je formulisan da temeljno očisti prljavštinu i višak sebuma. Ostavlja vašu kožu mekom i čistom, a istovremeno smanjuje akne bez suvoće ili perutanja. 
Nakon čišćenja, sledeći korak u jutarnjoj rutini je tonik. Alkmene tonik za kožu sklonu aknama i mitiserima priprema kožu za dalju negu i reguliše lučenje sebuma. Ovaj korak osiguraće matiranje kože tokom celog dana. 
Sledeći korak je hidratacija i nega. Baš kao i gel za čišćenje lica, Alkmene krema za lice sadrži ulje čajevca i cink koji će vašoj koži obezbediti hidrataciju tokom dana. Ova hidratantna krema za lice je nekomedogene, tako da neće izazvati začepljene pore.

NOĆNA RUTINA

Koristite Alkmene gel za čišćenje lica još jednom uveče kako biste uklonili sve nečistoće nakupljene na licu toko dana. 
Poboljšajte teksturu kože i dubinski očistite pore uz Alkmene 3u1 gel-piling-masku za čišćenje kože koja sadrži ekstrakt 100% čistog australijskog čajnog drveta i cinka. Može se korisiti na tri različita načina 2-3 puta nedeljeno. Deluje tako što smanjuje pojavu novih i umiruje postojeće akne.
Dizajnirana da koži kontinuirano isporučuje preko potrebnu vlagu tokom cele noći, Alkmene krema za lice pored ulja čajevca i cinka, sadrži pantenol i ši puter koji hidriraju i umiruju kožu, a istovremeno pomažu u održavanju zaštitne barijere kože. Ova bogata, ali lagana krema je razvijena od strane dermatologa i nije komedogena, tako da neće začepiti pore.

Zapamtite, tinejdžerske akne su privremeni problem koji se često poboljšava kako starimo. Pravilna briga o koži tokom ovih godina može pomoći u održavanju kože čistom i zdravom. Dobra vest je da primena pravilne dnevne i noćne rutine nege može pomoći u uklanjanju masnoće, sprečavanju pojave novih akni i držanje sebuma pod kontrolom. Ključno je uspostaviti rutinu i držati se iste.