Bakuchiol – šta je i kako ga kombinovati sa retinolom?

Zena u bademantilu i sa peskirom na glavi maže kremu na lice i smeje se

U svetu nege kože, nova otkrića i sastojci stalno dolaze u prvi plan, obećavajući bolje rezultate i manje nuspojava. Jedan od najnovijih sastojaka koji je osvojio pažnju kozmetičke industrije i ljubitelja nege kože je bakuchiol, poznat i kao veganski retinol.  

Iako je relativno nov u svetu kozmetike i još uvek nema mnogo detaljnih informacija i istraživanja o njegovim dugoročnim efektima, bakuchiol se već sada pokazao kao izuzetno obećavajući sastojak koji se često preporučuje u kombinaciji sa retinolom.

U ovom blogu ćemo detaljno istražiti šta je bakuchiol, kako deluje, gde se koristi, po čemu se razlikuju bakuchiol i retinol, kako se koristi i kako kombinacija bakuchiola i retinola može doneti najbolje rezultate za vašu kožu.

Šta je bakuchiol?

Bakuchiol je prirodni sastojak koji se dobija iz semena biljke Psoralea corylifolia, poznate i kao Babchi. Ova biljka je tradicionalno korišćena u kineskoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Bakuchiol je postao popularan u svetu kozmetike kao veganska alternativa retinolu, jer nudi slične prednosti. Ovaj biljni ekstrakt je poznat po svojim antioksidativnim, antiinflamatornim i antimikrobnim svojstvima, što ga čini odličnim za upotrebu u nezi kože.

Bakuchiol se koristi u raznim kozmetičkim proizvodima zahvaljujući svojoj efikasnosti i blagim svojstvima. Bakuchiol serum za lice je veoma popularan jer efikasno prodire u dublje slojeve kože, pružajući intenzivnu hidrataciju i anti-aging benefite. Kreme za lice koje sadrže bakuchiol pružaju ne samo hidrataciju već i anti-aging prednosti, čineći ih idealnim za svakodnevnu upotrebu. Kombinacija bakuchiola sa drugim sastojcima u hidratantnim kremama pomaže u održavanju vlažnosti i elastičnosti kože. 

Ulja za lice sa bakuchiolom često se kombinuju sa drugim hranljivim uljima kako bi se poboljšala elastičnost i sjaj kože. Pored toga, tonici i esencije sa bakuchiolom pripremaju kožu za sledeće korake u rutini nege, dok istovremeno pružaju prednosti ovog sastojka. Ovi proizvodi pomažu u balansiranju pH vrednosti kože i poboljšavaju apsorpciju narednih proizvoda, čineći ih ključnim delom svakodnevne rutine nege kože.

Bakuchiol i retinol – koje su ključne razlike?

Retinol, oblik vitamina A, smatran je zlatnim standardom i predstavlja nezamenljiv sastojak u anti-aging nezi kože. Međutim, kod osoba sa osetljivom kožom ukoliko se ne uvodi postepeno i ne koristi pravilno on može izazvati iritacije. Iako imaju mnogo sličnosti ovo su glavne razlike između ova dva sastojka:

  1. Izvor: Retinol je sintetički derivat vitamina A, dok je bakučiol prirodni sastojak dobijen iz biljke. Bakuchiol je biljni ekstrakt koji se koristi u tradicionalnoj medicini, dok je retinol hemijski derivat.
  2. Efekti: Retinol može izazvati iritaciju, posebno pri prvom korišćenju, dok bakučiol retko izaziva neželjene reakcije, ali ga je potrebno koristiti duži vremenski period za postizanje sličnih rezultata.
  3. Fotostabilnost: Retinol može povećati osetljivost kože na sunce i zahteva obavezno korišćenje SPF kreme, dok bakučiol nema ovaj efekat, što ga čini pogodnim za dnevnu upotrebu. On se može koristiti tokom dana bez straha od fotoosetljivosti, dok se retinol obično preporučuje za noćnu upotrebu.

Kombinovanje bakuchiola i retinola

Jedno od najčešćih pitanja je da li se bakuchiol i retinol mogu koristiti zajedno. 

Odgovor je – da, i zajednička primena može doneti izvanredne rezultate.

Kombinacija ovih sastojaka može omogućiti koži da iskoristi benefite oba sastojka uz minimiziranje potencijalnih iritacija. 

Evo kako možete koristiti oba sastojka u svojoj nezi:

  1. Naizmenično korišćenje: Koristite retinol i bakuchiol naizmenično, na primer, retinol serum jedne noći, a bakuchiol sledeće noći. Ova metoda smanjuje rizik od iritacije i omogućava koži da se prilagodi oba sastojka.
  2. Istovremeno korišćenje: Nanesite serum sa bakuchiolom, a zatim kremu sa retinolom. Bakuchiol može smanjiti iritaciju uzrokovanu retinolom i pojačati njegove efekte. Kombinacija ovih sastojaka može poboljšati teksturu i tonus kože.

Savet: Ako ste novi u korišćenju retinola, počnite sa nižom koncentracijom i postepeno uvodite bakuchiol kako biste minimizirali iritaciju. Na ovaj način, vaša koža će se lakše prilagoditi i smanjiti rizik od neželjenih reakcija.

Nabrojani benefiti bakuchiola i slika biljke

Da li je bakuchiol efikasan kao retinol?

U studiji iz 2017. godine sprovedenoj na Univerzitetu u Kaliforniji, koja je upoređivala bakuchiol i retinol, 44 učesnika je koristilo ili serum sa bakuchiolom dva puta dnevno ili kremu sa retinolom jednom dnevno tokom 12 nedelja. Rezultati su pokazali da su i bakuchiol i retinol smanjili bore, fine linije i hiperpigmentaciju. 

Ista studija je pokazala da su oba sastojka indukovala sličnu ekspresiju gena koja je dovela do poboljšanja oštećenja kože uzrokovanih suncem, što je veliki faktor starenja. Pokazalo se da oba aktiviraju proizvodnju kolagena i slično utiču na ćelijske puteve.

Kako bakuchiol deluje?

Bakuchiol se koristi u raznim proizvodima za negu kože zbog svojih višestrukih blagotvornih efekata. Ovaj sastojak se ističe svojim antioksidativnim, antiinflamatornim i antimikrobnim svojstvima, čineći ga idealnim za osobe sa osetljivom kožom.

Detaljnije ćemo istražiti kako on deluje na kožu:

  • Anti age efekat: Bakuchiol podstiče proizvodnju kolagena, ključnog proteina koji održava kožu čvrstom i elastičnom. Redovna upotreba proizvoda sa bakuchiolom može smanjiti pojavu finih linija i bora, čineći kožu mladolikijom i glatkijom. Studije su pokazale da može smanjiti znakove starenja bez izazivanja iritacije.
  • Antioksidativno dejstvo: Kao snažan antioksidant, ovaj sastojak štiti kožu od štetnih uticaja slobodnih radikala, koji mogu uzrokovati prerano starenje kože. Ova svojstva pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija kože i održavanju njenog zdravlja i sjaja.
  • Ublažavanje hiperpigmentacija: Pomaže u ujednačavanju tena i smanjenju tamnih fleka. Njegova sposobnost da inhibira proizvodnju melanina čini ga korisnim u tretmanu hiperpigmentacija i neujednačenog tena, čineći kožu svetlijom i ravnomernijom.
  • Antiinflamatorno dejstvo: Smanjuje upale i crvenilo, što je posebno korisno za osobe sa osetljivom ili problematičnom kožom. Njegova antiinflamatorna svojstva pomažu u smirivanju iritacija i upala, čineći ga pogodnim za svakodnevnu upotrebu bez rizika od iritacija.

Koji su benefiti bakuchiola?

Kao što smo već pomenuli, ovaj sastojak podstiče proizvodnju kolagena u koži na sličan način kao retinol. Pruža mnoge iste benefite kao retinol, a neke od ključnih prednosti uključuju:

  • Pogodan za sve tipove kože, uključujući i osetljivu kožu
  • Ne izaziva crvenilo, suvoću ili perutanje kože
  • Smanjuje pojavu finih linija i bora
  • Ne čini kožu osetljivom na sunce
  • Ublažava fleke od akni

Plava bocica na postolju i latice cveća pored nje

Da li bakuchiol ima nuspojave?

Pošto je ovo relativno nov sastojak u svetu nege kože, ne postoji mnogo definitvnih istraživanja o njegovim potencijalnim rizicima. Međutim, do sada nisu prijavljeni nikakvi štetni efekti. 

Mana bakuchiola je to što nije toliko jak i efikasan kao retinol i može zahtevati dužu upotrebu kako bi se postigli slični rezultati.

Kombinovanje bakuchiola i drugih sastojaka

Bakuchiol je izuzetno svestran sastojak koji se može kombinovati sa raznim drugim sastojcima u proizvodima za negu kože kako bi se poboljšali njegovi efekti i pružila dodatna nega.

Bakuchiol i vitamin C

Vitamin C je snažan antioksidant koji pomaže u posvetljivanju kože i smanjenju hiperpigmentacija. Kada se kombinuje sa bakuchiolom, može pružiti dodatnu zaštitu od slobodnih radikala i poboljšati ukupni tonus kože. Vitamin C serum ujutro, praćen bakuchiol kremom, može biti idealna rutina. Prilikom kombinovanja ovih sastojaka važno je da između korišćenja sačekate nekoliko minuta da serum prodre u kožu kako ne bi došlo do direktnog mešanja ovih sastojaka.

Bakuchiol i hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je poznata po svojoj sposobnosti da zadrži vlagu i hidrira kožu. Kombinacija bakuchiola i hijaluronske kiseline može pružiti snažan anti-aging efekat, dok istovremeno hidrira i umiruje kožu. Ova kombinacija je posebno korisna za osobe sa suvom ili dehidriranom kožom.

Bakuchiol i niacinamid

Niacinamid je oblik vitamina B3 koji pomaže u smanjenju crvenila, upala i hiperpigmentacija. Kombinacija niacinamida i bakuchiola može pružiti umirujući efekat na kožu, smanjujući iritacije i poboljšavajući teksturu i ujednačenost tena.

Kombinovanjem bakuchiola sa ovim sastojcima, možete stvoriti prilagođenu rutinu nege kože koja ciljano rešava vaše specifične potrebe, pružajući maksimalne benefite za vašu kožu. Uvek je važno polako uvoditi nove proizvode u svoju rutinu kako biste izbegli potencijalne iritacije i omogućili koži da se prilagodi.