5 stvari koje treba da znate pre nego što krenete sa upotrebom retinola

Retinol je postao magičan sastojak u svetu nege kože, obećavajući obnovu, svežinu, mladalački sjaj i kožu bez bora. Međutim, pre nego što se prepustite ovom popularnom sastojku, važno je da znate nekoliko ključnih stvari kako biste postigli najbolje rezultate i izbegli moguće neželjene efekte.

U ovom blogu otkrićemo vam koje stvari treba da znate pre nego što uvrstite ovaj sastojak u svoju rutinu.

Retinol može uzrokovati početno pogoršanje kože

Nemojte se iznenaditi ako primetite da vaša koža na početku reaguje na retinol suvoćom, perutanjem ili čak crvenilom. Ovo se obično se javlja tokom prvih nekoliko nedelja korišćenja ovog sastojka. Ne brinite, to je često prolazna faza, dok se koža prilagođava retinolu. Važno je koristiti retinol postepeno i redovno kako biste smanjili ove neželjene efekte.

Počnite sa nižim koncentracijama

Retinol dolazi u različitim jačinama, a važno je početi sa nižom koncentracijom, posebno ako nikada niste koristili proizvode sa njim. Ovo će omogućiti vašoj koži da se postepeno navikava na sastojak bez rizika od iritacije ili preterane suvoće.

Retinol se koristi noću

Retinol je najefikasniji kada se koristi noću, jer pomaže obnovi ćelija kože dok spavate. Kada se koristi tokom dana, povećava rizik od opekotina od sunca i hiperpigmentacije. Korišćenjem retinola noću, koža ima vreme da se oporavi i ne izlaže dodatnom riziku od oštećenja od sunca. Ako izlazite napolje tokom dana, obavezno koristite kremu sa SPF-om kako biste zaštitili kožu.

Strpljenje je ključno

Rezultati korišćenja retinola neće biti vidljivi odmah. Može potrajati nekoliko nedelja ili čak meseci pre nego što primetite značajne promene u teksturi kože, izgledu bora ili hiperpigmentacija. Strpljenje je ključno, pa budite dosledni u korišćenju proizvoda sa retinolom.

Retinol kombinujte sa blagim i hidrantnim proizvodima

Da biste izbegli isušivanje i iritaciju, koristite retinol u kombinaciji sa bogatom hidrantnim kremama i nežnim proizvodima za čišćenje lica. Izbegavajte proizvode koji mogu dodatno iritirati kožu, kao što su abrazivni pilinzi i kiseline.